Naar IS overgelopen militair op terrorismelijst geplaatst

Uit publicaties van de Staatscourant blijkt dat nog zeker negen anderen op de terrorismelijst zijn geplaatst.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto Jerry Lampen / ANP

De Nederlandse militair die in 2015 overliep naar Islamitische Staat is op de nationale terrorismelijst geplaatst. Dat blijkt uit een publicatie van de Staatscourant.

Ahmed M., inmiddels 28 jaar, was tot 2015 sergeant op vliegbasis Gilze-Rijen. Hij werkte bij een eenheid die met helikopters werkt. Hij was de eerste militair in lange tijd die zich bij een jihadistische groepering aansloot. De onderofficier zou niet over vertrouwelijk materiaal beschikken dat raakt aan de nationale veiligheid.

Lees ook: Overloper is lastig, geen ramp

De in Irak geboren Ahmed M. is door defensie ontslagen. Dat hij nu op de terrorismelijst is geplaatst, betekent dat hij niet bij zijn geld kan en dat niemand vanuit Nederland op zijn rekening geld kan storten. Zijn tegoed is bevroren. Door deze maatregelen probeert de overheid het moeilijker te maken om terreurdaden te plegen of om daar finaniceel bij betrokken te zijn.

Na het uitreizen van Ahmed M. herhaalde toenmalige premier Mark Rutte zijn uitspraak dat hij liever jihadisten in Irak en Syrië ziet omkomen dat ze terugkeren naar Nederland. Die uitspraak kwam hem op veel kritiek te staan.

Achraf B.

Uit publicaties in de Staatscourant blijkt maandag dat nog acht anderen op de terrorismelijst zijn geplaatst. Onder hen is ook Achraf B. uit Amsterdam. Hij vertrok in 2013 naar het kalifaat, maar hij kwam in 2015 zeer waarschijnlijk om bij een anti-IS-bombardement in Syrië. Als niet 100 procent zeker is dat iemand is overleden blijft “het risico op misbruik van financiële tegoeden” bestaan, volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de nationale terrorismelijst staan nu 108 personen en/of organisaties. Er zijn er vijftig in 2016 toegevoegd. In 2017 zijn, inclusief de negen van deze maandag, al 17 mensen op de lijst gekomen.

Terugkerende jihadstrijders steeds gevaarlijker

Jihadstrijders die nu naar Nederland terugkeren zijn gevaarlijker dan de jihadisten die in 2015 of 2016 het slagveld verlieten, schreef de AIVD in februari. Ze verbleven langer in het terreurgebied, deden daar meer ervaring op en hebben langer de tijd gehad om een jihadistisch netwerk op te bouwen.

Lees ook: Jihadist die nu terugkomt is gevaarlijker

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de terrorismelijst momenteel 107 personen en organisaties telt. Dat klopt niet. Het zijn er 108.