Gesloten liveblog

Teruglezen: Elf doden bij explosie in metro Sint-Petersburg

Maandag vond zeker één explosie plaats in de metro van Sint-Petersburg in Rusland. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Wij sluiten het liveblog voorlopig af

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Bij een explosie in de metro in Sint-Petersburg maandagmiddag zijn zeker elf doden gevallen. Ook raakten meer dan veertig mensen gewond.
 • De explosie vond plaats in een metrowagon die onderweg was van metrostation Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet.
 • Een tweede explosief werd gevonden bij het metrostation Vosstania. Deze is onschadelijk gemaakt en bevatte meer dan een kilo explosief materiaal.
 • Er is nog niet veel duidelijk over de oorzaak van de explosie. Bronnen melden aan persbureau Interfax dat de autoriteiten er rekening mee houden dat de explosie het werk is van een 23-jarige zelfmoordterrorist uit Centraal-Azië. Eerder werden beveiligingsbeelden verspreid waarop een man te zien was die volgens de politie een verdachte zou zijn. Hij zou zich volgens het persbureau hebben gemeld en niets met de explosie te maken hebben.
 • Een Russische onderzoekscommissie heeft bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te starten omdat ze vermoeden dat het om een terroristische aanslag gaat. De commissie zegt tijdens het onderzoek echter alle mogelijkheden open te houden.
 • In het hele land werden de veiligheidsmaatregelen rond vervoerknooppunten aangescherpt.
 • President Poetin heeft een bezoek gebracht aan een van de metrostations en bloemen gelegd. Hij was maandagmiddag toevallig in een paleis in de buurt van de stad omdat hij een afspraak had met Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland.
Lees ook: 'Hij wankelde bebloed de metro uit'

'Explosie veroorzaakt door zelfmoordterrorist'

De Russische autoriteiten houden er rekening mee dat de explosie in de metrowagon zou kunnen zijn veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. Dat meldt persbureau Interfax op basis van bronnen. Het zou gaan om een 23-jarige zelfmoordterrorist uit Centraal-Azië die banden zou hebben met radicale islamisten.

De man die op de beveiligingsbeelden te zien is, zou er niets mee te maken hebben, aldus het persbureau. Hij zou zich hebben gemeld.

President Poetin legt bloemen bij metrostation

President Poetin, die maandag toevallig in een paleis in de buurt van Sint-Petersburg was, bezocht het metrostation waar de explosie plaatsvond. Hij legde bloemen.

Foto Grigory Duko / Reuters

Lees ook: Luchtvaart, trein en metro al vaker doelwit in Rusland

'Man van de beveiligingsbeelden meldt zich'

Volgens het Russische persbureau Interfax zou de man die op de beveiligingsbeelden te zien is, zich hebben gemeld. Hij zou niets met de aanslagen te maken hebben. Dat meldt het persbureau op basis van bronnen.

Deze bronnen beweren dat de autoriteiten de man, afkomstig uit Centraal-Azië, voorbarig hebben geïdentificeerd als verdachte.

Dodental loopt op naar elf

De Russische anti-terreureenheid heeft het dodental bijgesteld naar elf. Dat maakte de eenheid maandagavond bekend. Verder worden er 45 gewonden in het ziekenhuis behandeld. Eerder sprak de organisatie van tien doden en twintig gewonden.

Verenigde Staten bieden Rusland hulp aan

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, zei dat de Verenigde Staten bereid zijn om Rusland hulp aan te bieden. Tijdens een persconferentie zei hij: "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de gewonden en het Russische volk".

Bloemen voor de slachtoffers van de explosie

In Sint-Petersburg leggen mensen bloemen neer en worden kaarsjes aangestoken voor de slachtoffers van de explosie. NRC-correspondent Steven Derix is in de stad.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Petersburgers beginnen bloemen te leggen bii het metrostation waar vanmiddag een bom ontplofte. https://t.co/pvB3jTlnUm

Amerikaanse VN-ambassadeur geeft 'extremistische groepen' schuld van explosie

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, noemt op Twitter de gebeurtenissen hartverscheurend. Ook verwijst ze in haar bericht naar "extremistische groepen" die schade toebrengen aan onschuldige mensen.

De Russische autoriteiten zijn enigszins terughoudend met het aanwijzen van een oorzaak. De Russische onderzoekscommissie heeft wel al laten weten te vermoeden dat het om een terroristische aanslag gaat maar president Poetin heeft alleen nog maar aangegeven een terroristische daad niet uit te sluiten.

Trump noemt explosie 'vreselijk'

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uitgelaten over de explosie in de Russische metro. Tijdens een persconferentie over het bezoek van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi werd hem gevraagd naar een reactie op de explosie. Hij noemde de gebeurtenis "een vreselijk iets".

Premier Medvedev noemt explosie op Facebook een 'terroristische aanslag'

De Russische premier Dmitri Medvedev verwijst in een bericht op Facebook naar de explosie als een terroristische aanslag. Dit is opvallend omdat president Poetin zich voorzichtig heeft uitgelaten over de oorzaak van de explosie. Vlak na de explosie zei hij slechts een terroristische aanslag niet uit te sluiten.

Medvedev schrijft op Facebook:

"Iedereen die gewond raakte in de terroristische aanslag in de metro van Sint-Petersburg zal de medische hulp krijgen die nodig is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle instructies ontvangen. Mijn oprechte deelneming gaat uit naar alle vrienden en familie van de slachtoffers van de explosie. Dit is onze pijn."

Ook een Russische onderzoekscommissie liet al weten te vermoeden dat het om een aanslag gaat maar zegt alle opties open te houden.

Waar vond de explosie plaats?

De explosie vond plaats in een metro die onderweg was van station Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet. Een tweede explosief werd gevonden op station Vosstania en onschadelijk gemaakt.

'Arrestatiebevel uitgevaardigd voor twee personen'

Rusland zoekt twee verdachten in verband met mogelijke betrokkenheid bij de explosie in de metro in Sint-Petersburg. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van bronnen. Een iemand wordt ervan verdacht de bom te hebben geplaatst in de metrowagon, de ander van het achterlaten van een bom op een metrostation.

Russische onderzoekscommissie denkt aan terroristische aanslag

Een Russische onderzoekscommissie heeft bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de oorzaak van de explosie. Ze vermoeden dat het gaat om een een terroristische aanslag, al benadrukt de commissie alle mogelijkheden open houden. Dat meldt persbureau Reuters. Inmiddels is een groep onderzoekers afgereisd naar Sint-Petersburg om onderzoek te doen.

Frankrijk past veiligheidsmaatregelen aan

Ook in Parijs worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt na de explosie in Sint-Petersburg. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat de maatregelen in het openbaar vervoer in Parijs worden aangescherpt. Dat meldt persbureau Reuters. Verder gaf het ministerie geen details. In een verklaring zei minister Matthias Fekl:

"Tijdens een hoge terreurdreiging blijft de overheid maatregelen nemen om het Franse volk te beschermen".

Russische media brengen foto van vermoedelijke dader

De Russische televisiezender REN-TV en de Sint-Petersburgse krant Fontanka publiceerden vanmiddag beide een foto van de mogelijke dader van de aanslag. De beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera. Volgens REN-TV sluit de politie niet uit dat de man, met baard en hoed, deze verschijning met opzet koos om het onderzoek op een verkeerd spoor te zetten.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Beeld van de man die wordt gezocht i.v.m. de aanslag op de metro in Sint-Petersburg. https://t.co/hUyqnhpYcX https://t.co/hw8QtfUtPr

Minister van Volksgezondheid: tien doden bij explosie

Volgens de Russische minister van Volksgezondheid zijn er bij de explosie tien mensen omgekomen. Zeven mensen zijn overleden in het metrostation, een iemand onderweg naar het ziekenhuis en twee anderen zijn in het ziekenhuis overleden. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring die de minister deed op televisie.

Eerder meldde het Nationaal Comité Anti-Terrorisme dat er negen mensen bij de explosie waren omgekomen.

Fotoserie over de explosie in Sint-Petersburg

Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten.

Bekijk ook: Explosie in metro Sint-Petersburg

Wat weten we tot nu toe?

 • Bij een explosie in de metro in Sint-Petersburg zijn zeker negen mensen omgekomen. Er raakten twintig mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Nationale Anti-Terrorisme Comité. Eerder op de dag werd er nog gesproken van tien doden en vijftig gewonden.
 • De explosie vond plaats in een metrowagon die onderweg was van het station Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet.
 • Bij een ander metrostation, station Vosstania, is een bom gevonden die niet is afgegaan. Deze is onschadelijk gemaakt volgens het Nationale Anti-Terrorisme Comité.
 • Alle 62 metrostations in Sint-Petersburg zijn gesloten. Ook in de rest van het land zijn de veiligheidsmaatregelen rond vervoerknooppunten aangescherpt.
 • President Poetin sluit een terroristische aanslag niet uit. Hij zegt dat er een onderzoek is ingesteld naar de oorzaak van de explosie.
 • Het Nederlandse consulaat in Rusland heeft contact met de Russische autoriteiten en onderzoekt of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosie.

Dodental is bijgesteld naar negen

Het Nationale Anti-Terrorisme Comité heeft het dodental bijgesteld van tien naar negen. Volgens het Comité zouden er twintig mensen gewond zijn geraakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring op televisie. Eerder op de dag werd er nog gesproken van zeker vijftig gewonden.

Volgens het Comité is er een bom gevonden op een ander metrostation die niet is afgegaan. Deze is onschadelijk gemaakt.

Koenders leeft mee

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft gereageerd:

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Koenders: ‘Ik leef mee met de Russen. Betuig mijn medeleven aan de families, aan #StPetersburg en aan haar burgers. Verschrikkelijk.’

Metro Sint-Petersburg: 2,5 miljoen passagiers per dag

Sint-Petersburg is de tweede stad van Rusland, na de hoofdstad Moskou. De stad telt ruim vijf miljoen inwoners.

Het metrostelsel van Sint-Petersburg stamt uit 1955. Inmiddels kent het 67 metrostations en vervoeren de vijf metrolijnen, samen ruim 110 kilometer lang, ongeveer 2,5 miljoen passagiers per dag. De komende tientallen jaren moet het metrostelsel flink uitgebreid worden.

De metro staat bekend om zijn rijk gedecoreerde stations. Bovendien liggen de stations uitzonderlijk diep: gemiddeld 50 tot 75 meter onder de grond.

EU-buitenlandchef leeft mee

Federica Mogherini, de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, zegt het nieuws uit Sint-Petersburg te volgen, net als alle EU-ministers van Buitenlandse Zaken. "Onze gedachten zijn bij alle Russen", schrijft ze op Twitter:

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini Following the news coming from #SaintPetersburg, together with all EU Foreign ministers. Our thoughts are with all people of #Russia

Strengere veiligheidsmaatregelen bij belangrijke vervoerknooppunten

Niet alleen in de metro's, maar ook bij andere vervoerknooppunten zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Dat zegt de de Russische antiterrrosime-autoriteit.

Zo zijn nu ook op het vliegveld van Sint-Petersburg strengere veiligheidsmaatregelen van kracht, meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

'Eén explosie tussen de twee stations, niet twee'

Volgens een medewerker van de hulpdiensten vond één exposie plaats in een metrowagon die zich verplaatste tussen de twee metrostations, meldt Reuters. Eerder schreven Russische media van twee explosies bij de stations Sennaja Plosjtsjad en het nabij gelegen Technologitsjeski Institoet.

Bij Sennaja Plosjtsjad zijn veel ambulances aanwezig.

Bom gevonden bij ander metrostation

Bij een metrostation is nog een bom gevonden. Dat meldt de lokale Russische nieuwssite Fontanka. De niet-ontplofte bom bij station Vosstania wordt nu onschadelijk gemaakt.

Buitenlandredacteur Eva Cukier op Twitter:

Kaartje met de twee metrostations

De explosies in Sint-Petersburg zouden hebben plaatsgevonden bij twee metrostations: Sennaja Plosjtsjad en het nabij gelegen Technologitsjeski Institoet.

Veiligheidsmaatregelen in metro Moskou

Ook in de metro van Moskou zijn strengere veiligheidsmaatregelen van kracht na de explosies in Sint-Petersburg. Dat schrijft persbureau AP op basis van de plaatsvervangende burgemeester van Moskou.

Poetin toevallig in Sint-Petersburg

De Russische president Vladimir Poetin was per toeval in Sint-Petersburg. Hij bevindt zich in een paleis net buiten de stad voor een afspraak met zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko.

Gemeente Sint-Petersburg: vijftig gewonden

Het hoofd van de persdienst van Sint-Petersburg zegt op Twitter dat zeker vijftig gewonden zijn gevallen:

Twitter avatar Kibitov_Andrey Andrey Kibitov На данную минуту - около 50 пострадавших. С ними работают медики. Количество бригад скорой помощи в данный момент 17, будет увеличиваться.

Tot nu toe bekend over de explosies in Sint-Petersburg

Bij explosies in de metro van Sint-Petersburg zijn minstens tien doden gevallen. Dat bevestigt een woordvoerder van een Russische hulpdienst aan persbureau Reuters. Daarnaast zouden zeker vijftig gewonden gevallen, volgens het Russische perbureau Interfax.

De explosies vonden volgens Russische media plaats op twee aparte stations: Sennaja Plosjtsjad en het nabij gelegen Technologitsjeski Institoet. Sennaja Plosjtsjad is een van de belangrijkste overstapstations van de stad.

Alle metrostations van de stad zijn inmiddels gesloten.

Een van de explosies zou zijn veroorzaakt door een fragmentatiebom, volgens Interfax. Een dergelijke bom spat uiteen nadat het is ontploft om extra schade te veroorzaken.

President Vladimir Poetin, die toevallig aanwezig was in de stad, heeft zijn condoleances overgebracht naar de nabestaanden. Hij zegt dat een onderzoek is ingesteld naar de oorzaak en de mogelijke daders van de explosie. Er wordt rekening gehouden met een terroristische aanslag, aldus Poetin.