‘Linkse kandidaat wint in Ecuador’

Met bijna alle stemmen geteld staat Lenin Moreno op een kleine voorsprong. Zijn tegenstander betwist de uitslag echter.

Moreno, in rolstoel, geeft een speech op de verkiezingsavond. Zijn vrouw staat links van hem, de huidige president van Ecuador Correa met zijn vrouw rechts van hem. De twee zijn partijgenoten.
Moreno, in rolstoel, geeft een speech op de verkiezingsavond. Zijn vrouw staat links van hem, de huidige president van Ecuador Correa met zijn vrouw rechts van hem. De twee zijn partijgenoten. Mariana Bazo/Reuters

De linkse kandidaat Lenin Moreno heeft, met 95 procent van de stemmen geteld, de verkiezingen in Ecuador gewonnen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen, zijn tegenstander Guillermo Lasso 49 procent. Die laatste heeft echter gezegd de uitslag te zullen aanvechten en een hertelling aan te vragen. Dat meldt Reuters.

De overwinning van Moreno markeert een bescheiden comeback voor links in Latijns-Amerika, waar de afgelopen tijd juist veel rechtse kandidaten wonnen. De uitslag is goed nieuws voor Julian Assange: Lasso dreigde eerder de klokkenluider weg te sturen uit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij op dit moment zit.

Eerder op de avond claimde Lasso de overwinning nadat een belangrijke exitpoll hem als winnaar betitelde. Gedurende de nacht leek het resultaat echter toch anders uit te vallen. Hij riep zijn aanhangers op vreedzaam te demonstreren, maar volgens Reuters vielen de protesten al relatief gauw stil.

Eerste ronde

De verkiezingen volgen op de eerste ronde, die in februari werd gehouden. Het lukte geen van beide kandidaten toen de benodigde 40 procent van de stemmen te halen, omdat er bij die ronde meer dan twee kandidaten meededen. De huidige president Correa is aan het einde van zijn ambtstermijn gekomen. Hij is een partijgenoot van Moreno.

Moreno, die vaak alleen bij zijn voornaam Lenin genoemd wordt, zou een van de eerste presidenten ter wereld zijn die in een rolstoel zit - na Franklin Roosevelt van de VS. Hij staat bekend als een opvallend figuur. Zo volgde hij nadat hij in 1998 invalide werd - het gevolg van een overval op straat - lachtherapie en schreef hij enkele zelfhulpboeken over humor en gelukkig zijn. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor zijn werk als VN-gezant voor gehandicapten. Die prijs ging dat jaar uiteindelijk naar de EU.

Lees ook dit oude artikel van NRC, toen Moreno als vice-president lachtherapie wilde inzetten: Lachtherapie voor verdeeld Ecuador