Koers Delta Lloyd kruipt langzaam richting bod NN

Deze rubriek belicht beursfondsen die deze week in de belangstelling staan. Vandaag: Delta Lloyd en NN Group.

Foto Sander Koning/ANP

Verkopen of niet? Voor die keuze staan de aandeelhouders van verzekeraar Delta Lloyd deze week. Uiterlijk vrijdagmiddag om 17.40 uur moeten ze beslissen of ze hun stukken aanbieden aan NN Group, dat begin dit jaar een bod deed van 5,40 euro per aandeel. Accepteren, zo adviseerde het bestuur van Delta Lloyd woensdag nog maar eens. Want doorgaan als een zelfstandige onderneming is volgens het bedrijf geen optie.

Weinig lijkt de overname van Delta Lloyd nog in de weg te staan, zeker nadat grootaandeelhouder Fubon afgelopen vrijdag bekendmaakte zijn belang aan te bieden. Bovendien stemden aandeelhouders op woensdag al in met het verlagen van de overnamedrempel. Daardoor heeft NN Group niet de gebruikelijke 95 procent, maar slechts een belang van 67 procent nodig om de overname te laten slagen. Het bedrijf kan de overige aandeelhouders dan dwingen om hun aandelen om te ruilen voor stukken van NN.

Lees hoe Delta Lloyd en NN Group achter de schermen tot een deal kwamen.

Hoewel de overname daardoor nauwelijks nog kan mislukken, zijn er nog altijd beleggers die hun aandelen onder de aangeboden prijs van de hand doen. Vlak na de aandeelhoudersvergadering van woensdag schommelde de koers van Delta Lloyd rond de 5,32 euro. En na het bericht van Fubon steeg de koers weliswaar, maar bij het sluiten van de beurs op vrijdag kostte een aandeel Delta Lloyd nog altijd maar 5,34 euro. Waarom zou je als aandeelhouder je belang verkopen voor die prijs als je een week later een paar cent extra krijgt?

Kleine verschillen

Volgens analist Bart Horsten, die het aandeel volgt voor zakenbank Kempen & Co, is het bij overnames gebruikelijk dat er een klein verschil zit tussen de koers en het bod. „Die twee lopen nooit helemaal gelijk”, zegt hij. „Dat zijn eigenlijk onverklaarbare afwijkingen. Wel zie je vaak dat de koers in de richting van het bod beweegt als de deadline nadert.”

Een mogelijke verklaring voor het verschil is dat de toezichthouders de overname van Delta Lloyd nog moeten goedkeuren, zegt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij vermogensbank Alex en auteur Beleggen voor dummies. Onduidelijk is bovendien nog steeds welke toezichthouder naar het bod gaat kijken: de Europese Commissie of de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. In dat laatste geval duurt het waarschijnlijk iets langer voordat aandeelhouders duidelijkheid krijgen of de overname daadwerkelijk doorgaat. „Dat vinden beleggers dan toch altijd een beetje spannend”, aldus Oudshoorn.

Instappen

Tegelijkertijd speelt ook het rendement een rol, denkt Oudshoorn. Als het verschil tussen koers en bod maar een paar centen is, op een prijs van een paar euro, dan zien sommige geldschieters volgens hem liever af van het risico. „Die zeggen dan: als ik mijn geld nu op een spaarrekening zou zetten, behaal ik er ook rendement over en loop ik geen enkel risico.”

Toch is het helemaal geen gek idee om op zo’n moment alsnog in te stappen op een aandeel, vindt Oudshoorn. „Het ligt er een beetje aan of je een belegger of een spaarder bent. Maar een verschil van 8 cent, zoals op woensdag, is een rendement van ongeveer 1,3 procent. In één week tijd. Dat is meer dan je op een spaarrekening krijgt.”

Met name voor grote beleggers, die een flinke pluk aandelen kunnen kopen, is dat interessant, stelt Oudshoorn. Mogelijk dat daarom Goldman Sachs zijn belang in Delta Lloyd begin vorige maand flink uitbreidde, van 1,93 procent naar 3,90 procent. Oudshoorn bezat eerder ook aandelen in de verzekeraar, maar verkocht ze, voor 5,37 euro per stuk. Op donderdag, toen de koers weer lager stond, besloot hij om toch weer aandelen in Delta Lloyd aan te schaffen. Zodat hij ze, als de biedingsperiode na vrijdag voorbij is, met een paar cent winst kan verkopen.