Kiezers met bussen naar het stemlokaal vervoerd

Op 16 april vindt in Turkije een referendum plaats waarbij de Turken mogen stemmen over een voorgenomen grondwetswijziging. Met de aanpassing van de Grondwet krijgt de president meer macht. Ook mensen met een Turkse achtergrond in het buitenland kunnen stemmen, zelfs als ze niet in Turkije geboren zijn – een Turks paspoort raak je niet kwijt en Turkije ziet deze mensen als Turken. In Nederland wonen zo’n 400.000 Turkse Nederlanders, de grootste niet-westerse migrantengroep.

Van woensdag tot en met zondag kunnen Turkse Nederlanders al stemmen in de RAI in Amsterdam, het GIA-beurscomplex in Den Haag en sportcentrum De Scheg in Deventer. De stemmingen worden georganiseerd door de Turkse consulaten.

Door Nederlandse moskeeën en Turkse verenigingen worden bussen geregeld om met name ‘ja’-stemmers naar de stembureaus de vervoeren. Verschillende Turks-Nederlandse ondernemers zouden de bussen betalen. Ook het ‘nee’-kamp regelt bussen. maar veel minder, naar eigen zeggen omdat ze veel minder geld ter beschikking heeft.