Janine Abbring nieuwe presentator Zomergasten

Zondagavond eindigde ‘Zondag met Lubach’ met een hint naar de nieuwe presentator. Het programma begint op 23 juli.

Janine Abbring.
Janine Abbring. Foto Robert Vos / ANP

Janine Abbring wordt de nieuwe presentator van het interviewprogramma Zomergasten. Dat heeft de VPRO maandagochtend bevestigd, nadat het VPRO-programma Zondag met Lubach zondagavond al met een hint naar de nieuwe presentator eindigde.

Presentator, tekstschrijver en programmamaker Abbring (1976) is sinds 2014 eindredacteur bij Zondag met Lubach. Van 2009 tot 2011 was ze een van ‘de Jakhalzen’ in De Wereld Draait Door en van 2011 tot 2015 presenteerde ze met Menno Bentveld het natuurprogramma Vroege Vogels.

Zondagavond eindigde Zondag met Lubach opmerkelijk. Nadat de lichten in de studio waren gedoofd, was nog net een kort gesprekje tussen presentator Arjen Lubach en Abbring, die naar zijn desk was gelopen, te horen. Daarin noemde Lubach, die in 2016 zelf één van de Zomergasten was, haar de nieuwe presentator (Lubach: “Vakantie!”, Abbring: “Ja, jij ja!”, Lubach: “Jij gaat Zomergasten presenteren, natuurlijk!”). VPRO wilde de nieuwe presentator zondagavond nog niet bevestigen, maar deed dat maandagochtend wel.

Bekijk het gesprekje bij Zondag met Lubach vanaf 16.47:

‘Slim, prikkelend en humorvol’

Abbring zegt in een verklaring “niet actief op zoek” te zijn geweest naar werk voor de camera: “Maar toen ik werd gevraagd om een screentest te doen voor VPRO Zomergasten vond ik dat een unieke kans die ik niet wilde laten schieten.”

Hoofdredacteur Stan van Engelen van de VPRO noemt de interviewstijl van Abbring “slim, prikkelend en vaak ook humorvol”:

“Daarbij zoekt ze risico’s op en durft ze ook zichzelf te tonen in de gesprekken. Ze schuwt niet om gasten op een positieve manier uit te dagen.”

Sommigen zullen Abbring ook nog herinneren als de Wie is de Mol?-kandidate die bij de opnames in 2012 een rugwervel verbrijzelde. Ze kwam ongelukkig terecht na een sprong in het water van een elf meter hoge klif in Zuid-Afrika.

Lees ook: Onterecht zwijgen bij ongeluk ‘Wie is de Mol?’

Diversiteit Zomergasten

In een interview op de site van de VPRO zegt Abbring de diversiteit van de Zomergasten belangrijk te vinden. Ze bemoeit zich al met de keuze van de gasten, zegt ze. Volgens haar is de redactie al “heel hard” bezig om vrouwen aan tafel te kijken: “Gelukkig zit er nu al een excuustruus, haha.”

Abbring is niet de eerste vrouwelijke presentator van Zomergasten. Hanneke Groenteman (1998), Connie Palmen (2005) en Margriet van der Linden (2009) gingen haar voor. Daarnaast presenteerden elf mannen het programma al eens. Abbring volgt Thomas Erdbrink op.

Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten. Het programma is van 23 juli tot en met 27 augustus 2017 elke zondagavond te zien op NPO 2.