Islamitische staat

‘Tweede man van IS omgekomen bij aanval Iraakse luchtmacht’

De Iraakse luchtmacht heeft vrijdag Ayad al-Jumaili gedood, de vermoedelijke rechterhand van Islamitische Staat-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse inlichtingendiensten zaterdag gezegd. Al-Jumaili, ook wel bekend als Abu Yahya. Bij de aanval van de Iraakse luchtmacht in de regio Al-Qaim zouden drie IS-leiders zijn omgekomen. Al-Jumaili, de ‘minister van Oorlog’ van IS, werd al eerder dood verklaard, maar dook toen toch weer op. Als Al-Jumaili daadwerkelijk is omgekomen, is dat de grootste slag die het Iraakse leger een IS-doelwit tot nu toe heeft toegebracht. De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten kon de dood van Al-Jumaili niet bevestigen. Het Iraakse leger probeert met steun van de coaliti e sinds vorig najaar de stad Mosul in te nemen, het laatste IS-bolwerk in Irak. (Reuters)