‘Ik drink net zo lief een wijntje thuis in de zon’

Robin Ferwerda (53) is oprichter en eigenaar van ‘pastasnackbar’ De Pastakoning in Amsterdam, waar hij samen met zijn vriendin woont. Deze week gaat de zaak open en hoopt hij honderd pasta’s per dag te gaan verkopen.

IN

‘Het zijn spannende weken want mijn zaak gaat bijna open. Ik ben nog bezig met de puntjes op de i te zetten, maar deze week hoop ik de eerste pasta’s te gaan verkopen. Het werkt als een snackbar: ik heb pasta en vijf tot zes verschillende sauzen en mensen kunnen er zelf toppings op doen. Volgens mij ben ik, naast Julia’s op de stations, de enige die dit op deze manier doet in de stad. Ik denk daarom dat het me wel gaat lukken om zo’n honderd pasta’s per dag te verkopen. Dan kan ik er goed van rondkomen. Maar ook met 75 moet dat wel lukken, pas bij vijftig pasta’s per dag moeten we thuis wat minder gaan eten. Of dan neem ik de restjes pasta mee naar huis.

„De afgelopen tien jaar deed ik heel iets anders: ik was shopmanager bij T-Mobile. In het begin vond ik dat heel leuk, maar het bedrijf werd steeds commerciëler. Ik kreeg er daardoor minder lol in. Ik verdiende wel goed, zo’n 2.300 euro netto per maand met om de drie maanden een bonus waardoor het vaak neerkwam op maandelijks 2.500 euro.

„Voor die tijd had ik meerdere malen in de horeca gewerkt en ik wilde altijd al een keer mijn eigen horecazaak openen. Toen ik steeds ongelukkiger werd in mijn vorige baan besloot ik de stap te zetten. Mijn vriendin Tamara was eerder al haar eigen klusbedrijf begonnen en omdat dit best een succes werd, durfde ik het ook aan.”

UIT

‘Iedereen die ik het vertel verklaart me voor gek, maar ik verzamel oude stofzuigers, haardrogers en ventilatoren uit de jaren zestig en ouder. Dit begon ooit bij de clip van Queens I want to break free, daarin is de Hoover-stofzuiger te zien. Ik vond dat zo’n mooi ding, die wilde ik ook. Ik werkte destijds als taxichauffeur op Terschelling en zag hem daar een keer langs de weg bij het vuilnis staan. Sindsdien ben ik ze gaan verzamelen.

„Fascinerend van die oude stofzuigers vind ik dat ze vroeger ook voor allerlei andere handelingen functioneerden: je kon er bijvoorbeeld een haardroger op klikken, een cocktailshaker of een verfspuiter. Meestal kost het me niks en vind ik ze ergens bij het grofvuil, maar ik heb er ook wel voor betaald, de duurste was 130 euro. Ik heb er nu een gezien van 54 euro, daar loop ik al een tijd op te azen, maar omdat ik net voor mezelf begin wil ik het financieel rustig aan doen.

„Om die reden koop ik tegenwoordig ook heel bewust boodschappen. Ik let veel op de aanbiedingen en als bijvoorbeeld de koffie is afgeprijsd – ik drink graag espresso en dat is altijd wat duurder – dan koop ik gelijk een heleboel, want dan ben je op de lange termijn goedkoper uit. En ik hou erg van op een terrasje zitten. Maar als we even wat zuiniger moeten leven dan koop ik net zo graag een fles wijn om die thuis in de zon op te drinken.”