Hof Venezuela trekt machtsgreep in na storm van kritiek

Maduro’s ‘Coup’ Een omstreden stap om het parlement zijn macht te ontnemen is van de baan. Daarmee is de democratie in Venezuela nog niet gered.

Het Hooggerechtshof van Venezuela is zaterdag teruggekomen van zijn omstreden beslissing om het parlement de macht te ontnemen. President Nicolás Maduro had bij het Hof op de stap aangedrongen nadat de machtsgreep leidde tot felle internationale kritiek had geleid.

Maar ondanks de intrekking van de maatregel, die werd vergeleken met een coup, blijft de democratie in het Zuid-Amerikaanse land volgens de oppositie gebroken. Oppositieleiders eisten zondag dat rechters van het hof naar aanleiding van de machtsgreep worden ontslagen.

„De breuk van de constitutionele orde duurt voort”, zei Juan Matheus, een parlementslid van de Venezolaanse oppositie, op een persconferentie in het parlement in Caracas. „Ondanks de zogenaamde intrekking door de regering houdt de coup aan.”

De maatregel van het Hooggerechtshof, die woensdag werd aangekondigd, werd door critici gezien als een stap op weg naar alleenheerschappij door Maduro, de socialistische president die in 2013 zijn mentor Hugo Chávez opvolgde. De 54-jarige Maduro is verwikkeld in een machtsstrijd met het parlement, waar sinds december 2015 de centrum-rechtse oppositie een meerderheid heeft.

De impopulaire Maduro, die niet in staat is gebleken een einde te maken aan een diepe economische crisis met hyperinflatie en schaarste aan voedsel en medicijnen, deed het voorkomen alsof hij een conflict had gesust. „Deze controverse is voorbij”, zei hij na een spoedbijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad. De raad gaf aan een herziening van de stap van het Hooggerechtshof te steunen, „met als doel de institutionele stabiliteit te handhaven”.

Volgens critici was de maatregel van het aan Maduro gelieerde hof echter bedoeld om de macht te consolideren bij de socialisten en van Venezuela een dictatuur te maken. „Laten we duidelijk zijn: een herziening van een beslissing die alles bij het oude laat, lost niets op”, zei Freddy Guevara, vicevoorzitter van het parlement, volgens persbureau AP.

De machtsgreep door het Hooggerechtshof leidde eind vorige week tot een storm van kritiek. Luisa Ortega, de hoofdaanklager van Venezuela die wordt beschouwd als een belangrijke bondgenoot van de socialistische partij, liet zich afwijzend uit over de beslissing van het Hof. Volgens Ortega had het Hooggerechtshof de Grondwet overtreden.

Ook international werd de maatregel scherp veroordeeld, met name door een groot aantal landen in Latijns-Amerika. De ministers van Buitenlandse Zaken van Uruguay, Colombia, Brazilië, Chili, en Paraguay veroordeelden in een gezamenlijke verklaring vrijdagavond de beslissing. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten keurde de machtsgreep af.

Het Hof had de stap gerechtvaardigd met de beschuldiging dat sommige parlementariërs corrupt zouden zijn.