Brinkman opgepakt op verdenking van lekken naar de Telegraaf

Het voormalig Kamerlid zou vertrouwelijke politie-informatie naar de krant hebben doorgespeeld over de radicalisering van twee bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee.

Hero Brinkman op archiefbeeld.
Hero Brinkman op archiefbeeld. Foto Martijn Beekman/ANP

Politieman en voormalig lid van de Tweede Kamer Hero Brinkman is vanochtend gearresteerd door de politie op verdenking van schending van zijn ambtsgeheim. Hij wordt er naar verluidt van verdacht vertrouwelijke politie-informatie te hebben gelekt naar De Telegraaf. Brinkman blijft voorlopig vastzitten.

Brinkman zou de bron zijn van een artikel dat het dagblad in november publiceerde over radicalisering van twee bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee. De Telegraaf schreef onder meer dat de voorzitter werd gevolgd en getapt.

In de woning van Brinkman werd vanochtend huiszoeking verricht. Hij zou ook hebben gelekt uit zijn eigen personeelsdossier. Brinkman, die namens de Ondernemerspartij in de Kamer probeerde te komen, kreeg in 2016 voorwaardelijk ontslag bij de politie wegens ernstig plichtsverzuim.

Maandag verhoord

Hero Brinkman zal maandagmiddag worden verhoord. Hij zit ingesloten op het hoofdbureau van politie in Amsterdam, zegt zijn advocaat Richard van der Weide. ,,Brinkman wordt als een echte boef behandeld’’, zegt zijn raadsman. ,,Soms vraag ik me af wat het nut is van toepassing van dwangmiddelen. Voor het onderzoek in deze zaak is dit allemaal niet nodig”, zegt de raadsman.

De advocaat zegt niet te weten wat zijn cliënt volgens het Openbaar Ministerie precies zou hebben gelekt.