Elf doden na explosie in metro Sint-Petersburg

De explosie vond plaats in een metrowagon die onderweg was naar een station. Op een foto is een opengeblazen wagondeur te zien.

Metrostation na een explosie.
Metrostation na een explosie. Screenshot video Fontanka

Bij een explosie in de metro van Sint-Petersburg zijn elf doden gevallen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid tijdens een televisietoespraak gezegd, volgens persbureau AP. Daarnaast zijn er zeker veertig gewonden gevallen. Een tweede bom bij een ander metrostation is onschadelijk gemaakt.

Volgens Russische media vond de explosie plaats in een metrowagon die onderweg was van het station Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet. Eerder op de dag werd er nog gesproken over twee verschillende explosies in de metrostations.

Volgens het Comité Anti-Terrorisme is er bij een tweede metrostation, station Vosstania, een bom gevonden die niet is afgegaan. Deze is onschadelijk gemaakt. Bij metrostation Sennaja Plosjtsjad, een van de belangrijkste overstapstations van de stad, zijn veel ambulances aanwezig.

Alle 62 metrostations van de stad zijn inmiddels gesloten. In de rest van het land zijn de veiligheidsmaatregelen rond belangrijke vervoerknooppunten aangescherpt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Nationaal Comité Anti-Terrorisme. Ook in Parijs zijn de veiligheidsmaatregelen in het openbaar vervoer aangescherpt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Oorzaak

De politie houdt er inmiddels rekening mee dat de explosie zou zijn veroorzaakt door een 23-jarige zelfmoordterrorist uit Centraal-Azie. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van bronnen. De man zou banden hebben met radicale islamisten.

Eerder werden er beveiligingsbeelden verspreid waarop een man te zien was die de politie als verdachte zag. Volgens Interfax heeft deze man zich gemeld en zou hij niets met de explosie te maken hebben.

Een Russische onderzoekscommissie heeft bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de oorzaak van de explosie. Ze denken dat het om een terroristische aanslag gaat, al zegt de commissie in het onderzoek alle mogelijkheden open te houden. Onderzoekers zijn inmiddels afgereisd naar Sint-Petersburg.

Wagondeur opengeblazen

Op een foto bij het nieuwsbericht van de Russische nieuwssite Life News zijn gewonden te zien die op het perron liggen. Ook lijkt een deur van een wagon te zijn opengeblazen.

Bekijk ook (let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten): Explosie in metro Sint-Petersburg

De explosie zou zijn veroorzaakt door een fragmentatiebom, volgens Interfax. Een dergelijke bom spat uiteen nadat het is ontploft om extra schade te veroorzaken.

Twitter avatar ambrose03 WTOC Walter Ambrose #BREAKING: Russian state media: An explosion at the St. Petersburg subway has injured an unknown number of people. https://t.co/saDtTutaKg

President Vladimir Poetin, die toevallig maandag een afspraak had in een paleis net buiten de stad, heeft zijn condoleances overgebracht naar de nabestaanden. Hij bezocht de stad maandagavond en heeft bloemen gelegd bij een metrostation. Hij zegt dat een onderzoek is ingesteld naar de oorzaak en de mogelijke daders van de explosie.

Beelden van de lokale site Fontanka na de explosie:

Reacties

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, heeft via Twitter laten weten mee te leven. Het Nederlandse consulaat is in contact met de Russische autoriteiten en zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de aanslag.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Koenders: ‘Ik leef mee met de Russen. Betuig mijn medeleven aan de families, aan #StPetersburg en aan haar burgers. Verschrikkelijk.’

EU-buitenlandchef Federica Mogherini meldde op Twitter dat ze het nieuws uit Sint-Petersburg volgt, net als alle EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders zegt op Twitter te denken aan de slachtoffers en hun familie en vrienden.

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini Following the news coming from #SaintPetersburg, together with all EU Foreign ministers. Our thoughts are with all people of #Russia

Kaarsjes

Mensen in Sint-Petersburg leggen inmiddels bloemen neer bij het metrostation waar de explosie plaatsvond. NRC-correspondent Steven Derix is in de stad.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Petersburgers beginnen bloemen te leggen bii het metrostation waar vanmiddag een bom ontplofte. https://t.co/pvB3jTlnUm