Recensie

Recensie Muziek

Getalenteerd Sinkane kiest voor veilig

Is dit de jongen die een grote All Star-band leidde ter ere van de Nigeriaanse funkheld William Onyeabor? Of is dit de frontman van een New Yorks indie-bandje?

Sinkane is het allebei en nog veel meer. Er valt ontzettend veel te ontdekken in de muzikale waaier die hij uitvouwt. Hoe exotisch de invloeden op zijn album Life & Livin’ It soms ook zijn, ze zijn allemaal verpakt in radiovriendelijke popliedjes met verrassend catchy zanglijntjes. Live blijft het daar helaas te veel bij.

Alsof de combinatie van afrofunk, krautrock, dub en toearegrock nog niet eclectisch genoeg is, kiest Sinkane er op het podium voor om een zangeres met een stem vol gospelsoul de voornaamste plek te gunnen, een geluid dat op het album zo goed als afwezig is. Vijf bandleden verzorgen de koortjes bij hitwaardige liedjes als Telephone en de vloervuller U’Huh.

Sinkane zelf (echte naam Ahmed Gallab) is geboren in Londen, getogen in Soedan en naar Amerika gevlucht. Hij heeft de prettige neiging zijn band centraal te stellen, al is zijn hoge zangstem leidend. Dat blijkt eens te meer wanneer hij van positie wisselt met de drummer. Misschien is dit nog wel de beste opstelling van de band. Life & Livin’ It heeft alles in zich om de doorbraak te zijn, maar in de live -uitvoering mag meer gebeuren. Sinkane heeft de mogelijkheid om in een concert heen en weer te slingeren van disco, naar funk, rock, afro en reggae, maar koos vooral voor de indie-hoek. En hoe goed uitgevoerd ook, dat was nu juist de meest voorspelbare.