Ernstige vorm van geweld tegen homostel in Arnhem

Mishandeling Volgens de politie zijn er sterke aanwijzingen dat twee homoseksuelen werden mishandeld ‘vanwege hun geaardheid’.

De politie Oost-Nederland onderzoekt de mishandeling van een homostel in Arnhem. Twee mannen van 31 en 35 zijn daar zaterdagnacht ernstig toegetakeld. Een van de slachtoffers is vier tanden kwijt. De daders zouden hem met een betonschaar hebben geslagen.

De politie heeft twee verdachten van 14 en 20 jaar opgepakt en zoekt naar getuigen. Mogelijk waren zes tot acht jongeren bij het incident betrokken. Een van de slachtoffers, de 35-jarige Jasper Vernes-Sewratan meldt op Facebook dat de daders van Marokkaanse komaf waren. De politie spreekt over „lichtgetinte jongens” en doet geen uitspraken over de afkomst van de verdachten.

Het homostel liep rond vier uur ’s nachts hand in hand over de Nelson Mandelabrug in Arnhem toen er een groep jongens langsfietste. Vernes-Sewratan wist zich naar eigen zeggen los te rukken uit de vechtpartij, maar bij zijn vriend werden vier voortanden uit de mond geslagen. Een vijfde tand is half afgebroken en zijn lip is gescheurd. „Ik heb nog geen minuut geslapen”, zo vertelde Vernes-Sewratan aan De Gelderlander. „Wat een mooie avond had moeten zijn, is uitgemond in een ware nachtmerrie.”

De politie riep getuigen en mensen die informatie hebben over de groep jongeren op die met de politie te delen. Er zijn „sterke aanwijzingen” dat ze vanwege hun geaardheid uitgescholden en mishandeld zijn”, laat de politie weten.

Uit solidariteit met de slachtoffers liepen deze maandagochtend D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees hand-in-hand naar de onderhandelingen over het nieuwe kabinet.

Naar aanleiding van het incident stuurde het COC, de belangenorganisatie voor LGBT’ers, een brandbrief aan informateur Schippers. De organisatie zegt zich ernstig zorgen te maken over toenemend geweld tegen de de LGBT-gemeenschap en dringt er op aan dat de formerende partijen maatregelen nemen. Zo zou er volgens het COC een hogere maximumstraf moeten zijn op geweld tegen homo’s en dient er op de Politieacademie meer aandacht voor het onderwerp te komen.