De PVV wil volgend jaar in vijf extra gemeenten meedoen aan verkiezingen

De PVV wil volgend jaar in Rotterdam, Urk en in de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. PVV-leider Geert Wilders verklaarde eerder dat hij deelname afhankelijk maakt van het aanbod aan kandidaat-gemeentepolitici. „We hebben inderdaad de wens en intentie daar mee te doen en als we voldoende kandidaten hebben gaan we er ook meedoen.”

Op Twitter meldde Wilders dat hij nog kandidaten zoekt in Urk en Rotterdam. Volgens hem heeft Rotterdam behoefte aan een „keihard geluid”. De PVV haalde tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen veel stemmen in Rotterdam. De partij werd tweede en kreeg in de stad ruim 15 procent van de stemmen, iets minder dan de VVD die ruim 16 procent behaalde.

Ook de keus voor drie gemeenten in Twente komt voort uit de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen, zo liet PVV-Kamerlid Edgar Mulder weten aan Tubantia. In Almelo werd de PVV de grootste, in Enschede was alleen de VVD groter en in Twenterand (een fusiegemeente van onder meer Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham) haalde de PVV ook veel stemmen.

Met Tweede Kamerlid Roy van Aalst verzorgt Mulder de werving en selectie van kandidaten. Naar verwachting zal de PVV de deelname in meer gemeenten bekendmaken. Opvallend is nu dat Volendam en Spijkenisse niet worden genoemd. Beide gemeenten gelden als een PVV-bolwerk. In Spijkenisse begon Wilders zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV zit momenteel alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad. (NRC)