Burgmans: Brussel zal overname Akzo afkeuren

Overnamestrijd Brussel zal een overname van AkzoNobel door concurrent PPG niet accepteren, waarschuwt de president-commissaris.

Antony Burgmans, president-commissaris van AkzoNobel.
Antony Burgmans, president-commissaris van AkzoNobel. Foto Remko de Waal/ANP

Of AkzoNobel nu wil of niet, een overname door de Amerikaanse concurrent zal op bezwaren stuiten van de mededingingsautoriteiten in Brussel.

Daarvoor waarschuwt president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel. Volgens de voormalig bestuursvoorzitter van Unilever denken de Amerikanen veel te lichtzinnig over de bezwaren die Brussel kan hebben. Tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg noemde hij een overname van Akzo „te riskant”.

Burgmans maakte als president-commissaris van TNT aan den lijve mee hoe ingrijpend een bezwaar van Brussel kan zijn. In 2013 verboden de kartelautoriteiten een overname door UPS, omdat werd gevreesd voor een ongezond grote machtsconcentratie in Europa.

Burgmans zegt dit weekeinde in De Telegraaf terugblikkend: „Aan het eind van het liedje liep UPS na achttien maanden weg, omdat er zulke zware eisen werden gesteld. En wie bleef met de puinhoop achter? Wij als TNT. U kunt zich dus ook wel voorstellen dat het voor ons een zwaarder issue is dan voor onze belager. Wij zitten straks met de gebakken peren, ja.”

In het gesprek toont Burgmans zich eveneens bezorgd over de vele leningen die de Amerikanen nodig hebben om een overname van AkzoNobel te kunnen realiseren.

Het Amerikaanse PPG, de grootste verf- en lakfabrikant ter wereld, heeft al tot tweemaal toe vergeefs Akzo Nobel benaderd om over te nemen. Akzo is wereldwijd de nummer twee. Het concern zegt dat de overname niet in het belang is van het bedrijf en dat het bod van PPG te laag is. Belangrijke aandeelhouders van Akzo vinden dat het concern toch in gesprek moet gaan met de Amerikanen.