Binnenkijken bij een voormalige gymzaal

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een woning én atelier in een gymzaal.

Dré Wapenaar. Binnenkijken, foto: Thijs Wolzak

Aan de kant Bij kunstenaar Dré Wapenaar (55) is al het meubilair verrijdbaar. „Ik zet er meteen wieltjes onder.” Sinds drie jaar woont en werkt hij in een voormalige gymzaal in Rotterdam-Zuid. Wapenaar ontwerpt tenten en paviljoens. De piano’s, lampen, kasten en bank worden daarom vaak aan de kant gerold. De golfplaten vormen „een verplaatsbare muur” waarachter hij het grove werk doet. „Zo kan ik lassen en naaien zonder dat mijn computer aan het eind van de dag vol stof zit.”

Bad In de gymzaal heeft Wapenaar twee zwevende modules gebouwd. Achterin is zijn slaapkamer, boven de bank hangt een kantoor annex logeerkamer. De voormalige kleedkamer is omgebouwd tot keuken. „De oude douches, twintig koppen op verschillende hoogtes, werken helaas niet meer.” In het midden van de doucheruimte staat nu een bad op pootjes. waar Wapenaar na een drukke dag tot rust komt.

Touw Boven het frame van één van de zes projecten waaraan hij momenteel werkt – „een nadeel van niet meer beginnend zijn” – hangen klimtouwen. Niet alleen voor de katten, maar ook voor gasten is het hier een apenkooi. „Ik heb mensen van in de zeventig spectaculaire capriolen zien uithalen.”

Zelf doen Het pand werd in 1928 gebouwd door een vooraanstaande architect en is aan de buitenkant in slechte staat. Samen met zijn buurvrouw, ook kunstenaar, werkt Wapenaar twee dagen per week aan het herstel. „Als je het zelf kan, moet je het ook zelf doen.”

Van IKEA? „De lamp naast de tv en bij mijn bed.”

Meenemen bij brand? „De poezen.”