Zege Ajax op Feyenoord maakt titelstrijd weer spannend

De Amsterdammers waren veel sterker in de Klassieker, maar misten vele kansen. De aansluitingstreffer van Michiel Kramer kwam pas in blessuretijd.

Lasse Schone zet Ajax al in de eerste minuut op voorsprong via een vrije trap.
Lasse Schone zet Ajax al in de eerste minuut op voorsprong via een vrije trap. Foto Olaf Kraak/ ANP

Het was een show zoals Ajax-coach Peter Bosz die graag ziet. Met hoog druk zetten, binnen vijf seconden de bal heroveren, met veel beweging, combinaties, vermakelijk en met rendement. Op dit Ajax stond deze zondagmiddag, in nationaal verband, geen maat. Ontketend, niet te stoppen, ook niet door de koploper.

Ajax wint de Klassieker met 2-1 van Feyenoord. Daardoor verkleint Ajax, tweede in de ranglijst, de achterstand op de koploper tot drie punten. De kampioensrace ligt zo weer helemaal open, met nog zes speelronden te gaan. De eerste helft was misschien wel Ajax beste helft dit seizoen. Precies volgens de filosofie van Bosz, wervelend, vol beweging, aanval op aanval.

Binnen 53 seconden: 1-0

Ajax had de gewenste kickstart met een meesterwerk van de Deense middenvelder Lasse Schöne. Hij werd kort na de aftrap neergehaald door de Braziliaanse verdediger Eric Botteghin. Vrije trap, mooie positie, meter of 25 van de goal. Schöne, vrijetrappenspecialist, gaat zelf achter de bal staan: vlammend schot, zwabberend en met perfecte curve richting onderkant van de lat. Boem, binnen. 53 seconden voetbal: 1-0.

Opening met dynamiet, de wedstrijd direct ontbrand. Ajax los, Feyenoord in de problemen. De openingsfase verloopt volgens een nachtmerriescenario voor de koploper. Na tien minuten zakt de Deense spits en eredivisietopscorer Nicolai Jørgensen naar de grond, nadat hij eerder al naar zijn linker bilspier had gegrepen. Michiel Kramer komt er voor hem in.

Feyenoord oogt, zoals zo vaak in de Arena, niet zichzelf. Je kan het inmiddels gerust een Arena-trauma noemen, met de laatste zege in Amsterdam die teruggaat tot 2005. Feyenoord speelde zonder plan, met veel terugspeelballen op doelman Brad Jones. Onherkenbaar. Angstig.

Ajax dan, met veel bluf en pressie. Feller in de duels. Behendiger, technischer, sneller. Swingend en ongrijpbaar. Het wist dat alleen een zege de laatste kans was op de titel, en zo speelde het ook. Davy Klaassen, Schöne – de leiders in deze ploeg – ze beten zich vast in de wedstrijd en lieten niet meer los.

Feyenoord volledig overbluft en overlopen

Kansen in overvloed voor Ajax, deze middag. Bertrand Traoré, bewegelijke plaag voor de Feyenoord-defensie, draait mooi weg bij Jan-Arie van der Heijden, snelt Botteghin voorbij maar schiet één op één met doelman Jones over.

Zie Hakim Ziyech, magistraal deze middag, strooiend met passes perfect op de centimeter. De Arena, zijn speeltuin deze middag. Hij staat aan de basis van de 2-0. Na ruim een half uur zet hij met een geweldige pass de Braziliaanse miljoenenaankoop David Neres vrij voor de goal, die rondt beheerst af. Het is de eerste goal voor Neres, die voor het eerst in de basis begon door een blessure van Amin Younes.

De Arena danst en schudt. Feyenoord wordt in deze fase compleet overbluft en overlopen. In de tweede helft blijft Ajax meester. Drie grote kansen voor Davinson Sanchez en Traoré en invaller Abdelhak Nouri. Maar het blijft 2-0. In de slotfase maakt Feyenoord er vanuit het niets nog 2-1 van door een venijnig afstandsschot van Kramer.

Dat kan Ajax zich deze middag verwijten, dat het niet met grotere cijfers wint. Zeker omdat deze competitie wellicht beslist kan worden op doelsaldo. Feyenoord had een voordeel van plus twaalf ten opzichte van Ajax, dat is nu nog plus tien – nog een redelijke marge.

Maar belangrijkste, zoals de Ajax-speaker na afloop zegt. “We doen weer volop mee in het kampioenschap.”