ADO en Go Ahead boeken belangrijke zege

Vitesse was eerder op zondag met 2-1 te sterk tegen NEC in de Gelderse derby. Ricky van Wolfswinkel scoorde beide doelpunten.

Sam Hendriks, spits van Go Ahead Eagles, scoort de gelijkmaker tegen FC Twente.
Sam Hendriks, spits van Go Ahead Eagles, scoort de gelijkmaker tegen FC Twente. Foto ANP

In de strijd tegen degradatie hebben ADO Den Haag en Go Ahead Eagles goede zaken gedaan. De club uit Den Haag won van directe concurrent Roda JC met 4-1, Go Ahead won in Enschede met 2-1 van FC Twente. Door de overwinning stijgt de club uit Deventer naar de 17de plaats, Roda JC is de nieuwe hekkensluiter.

De aanstelling van de nieuwe trainer Robert Maaskant, die de ontslagen Hans de Koning opvolgde, lijkt zich gelijk uit te betalen. Zeer verrassend werd subtopper FC Twente in eigen huis verslagen. De club uit Enschede kwam door topscoorder Enes Ünal zeer verdiend op voorsprong, maar liet de zege uit de handen glippen na de gelijkmaker van Sam Hendriks.

Na de 1-1, die viel in de 53e minuut, kwam Go Ahead Eagles beter in de wedstrijd. Nadat vleugelspits Jarchinio Antonia hard op de lat schoot was het een paar minuten later wel raak. Middenvelder Marcel Ritzmaier scoorde uit een vrije trap. Door de zege heeft Go Ahead Eagles evenveel punten als Roda JC (23 punten), maar een iets beter doelsaldo.

ADO wint degradatiekraker

ADO Den Haag heeft in de strijd om lijfsbehoud een belangrijke zege geboekt. De Hagenezen wonnen de ‘degradatiekraker’ tegen Roda JC eenvoudig met 4-1. De ploeg van Alfons Groenendijk staat daardoor nu zestiende, met 5 punten voorsprong op de nummer laatst Go Ahead Eagles. Roda JC zakt een plek en is nu zeventiende met 23 punten.

ADO kwam al in de eerste minuut op voorsprong via een treffer van Sheraldo Becker. De 2-0 volgde via een penalty van Abdenasser El Khayati, nadat ex-ADO-speler Christian Kum hands maakte in het strafschopgebied. De Hagenezen werkten nog verder aan het doelsaldo door doelpunten van Mike Havenaar (rebound) en Guyon Fernandez. Mohamed El Makrini deed nog iets terug namens Roda JC.

Vitesse stijgt naar vijfde plaats

Vitesse heeft de Gelderse derby tegen NEC thuis met 2-1 gewonnen. Ricky van Wolfswinkel was met twee treffers de grote man bij de Arnhemmers. De twee ploegen legden een eerste helft op de mat die het aankijken nauwelijks waard was. Alleen het geblesseerd uitvallen van Vitesse-aanvaller Adnane Tighadouini (lies) was opvallend te noemen. Hij werd al in de 21ste minuut vervangen voor de Braziliaan Nathan.

Pas in de tweede helft was het Van Wolfswinkel die na vijf minuten de wedstrijd openbrak met een kopbal. NEC maakte ruim een kwartier later gelijk, dankzij een mooi doelpunt van Ferdi Kadioglu. Zes minuten voor tijd was het opnieuw Van Wolfswinkel die uit een penalty (hands) de 2-1 binnenschoot. Hij komt daarmee op een totaal van 15 goals.

Vitesse klimt dankzij de overwinning naar een voorlopige vijfde plaats, NEC blijft dertiende.