Veertig demonstranten opgepakt bij protesten Moskou

Vorige week gingen in de Russische hoofdstad nog 20.000 mensen de straat op om te protesteren tegen corruptie binnen de Russische overheid.

Betogers worden zondag afgevoerd na een protestactie gericht tegen de regering van president Poetin.
Betogers worden zondag afgevoerd na een protestactie gericht tegen de regering van president Poetin. Foto Maxim Shemetov/Reuters

In het centrum van Moskou zijn zondag ten minste veertig demonstranten opgepakt bij een protest tegen corruptie in Rusland. Ook in Novosibirsk gingen enkele honderden mensen de straat op.
Berichten over een protest circuleerden al langer op internet, maar anders dan een week eerder werd het protest niet georganiseerd door de beweging van oppositieleider Aleksej Navalny. De politie had echter zware voorzorgsmaatregelen genomen en het Rode Plein en andere delen van de binnenstad afgezet. Uiteindelijk kwamen er enkele honderden demonstranten opdagen.

Aanvankelijk concentreerde het protest zich voor het Rode Plein. Daarna verschenen er enkele honderden betogers op het Trioemfalnajaplein, even verderop in het centrum. Hier pakte de politie het grootste aantal demonstranten op.In het Siberische Novosibirsk gingen naar schatting zo’n 500 burgers de straat op.

Corruptie

De protesten van deze zondag komen een week nadat er in tientallen Russische steden werd gedemonstreerd tegen corruptie binnen de Russische overheid. Die protesten waren de grootste van de afgelopen vijf jaar: alleen in Moskou kwamen er naar schatting zo’n twintigduizend mensen opdagen. De demonstraties waren georganiseerd door Navalny, die opheldering eist over zijn onderzoek naar Dmitri Medvedev. De Russische premier en oud-president beschikt, zo blijkt uit onderzoek van Navalny, over een vermogen van ten minste 1 miljard euro.

Dissident Michail Chodorkovski, die vanuit het buitenland de oppositie in Rusland steunt, liet zich zondag negatief uit over de nieuwe protesten. Volgens de voormalige olietycoon gaat het om ‘provocaties’ van de Russische regering, die het doel hebben om de protestbeweging in diskrediet te brengen.

Onder de betogers van zondag waren verschillende leden van een beweging die zich ‘de nieuwe oppositie’ noemt. Komende zaterdag zal deze beweging demonstreren tegen de economische crisis. Anders dan de demonstraties van 26 maart en zondag hebben de autoriteiten voor deze protestmars wél toestemming verleend.