Republikeinse regeringspartij wint verkiezingen Armenië

De Republikeinse partij RPA van president Serzh Sarksyan behaalt volgens een exitpoll 46 procent van de stemmen.

President Serzj Sarksjan brengt zondag zijn stem uit.
President Serzj Sarksjan brengt zondag zijn stem uit. Foto Davit Hakobyan/AP

De Republikeinse partij van president Serzj Sarksjan is zondag winnaar geworden van de Armeense verkiezingen. Uit een exit-poll blijkt dat zijn RPA uitkomt op ongeveer 46 procent van de stemmen, tegenover 25 procent voor een oppositiealliantie rond de rijke zakenman Gagik Tsarukyan.

De verkiezingen in Armenië worden gezien als een belangrijk moment in de geschiedenis van de ex-Sovjetstaat. De tweede ambtstermijn van de 62-jarige Sarksjan loopt volgend jaar af. En waar voorheen de president rechtstreeks werd gekozen door de bevolking, is dat nu het parlement. Bovendien is het takenpakket, horende bij het presidentschap, aanmerkelijk uitgekleed ten faveure van de macht van de minister-president.

Critici zeggen dat de een grondwetswijziging, die in 2015 via een referendum werd goedgekeurd door de bevolking, vooral bedoeld is om de macht van Sarksjan te vergroten. Hij zou minister-president willen worden en daardoor zijn eigen leidende positie voortzetten.

Economische problemen

De Armeens economie loopt de laatste tijd bovendien stroef, waardoor het de vraag is welke koers het land de komende jaren zal varen. De oppositie vreest dat een stem voor de Republikeinse partij zal leiden tot voortzetting van het beleid van Sarksjan en daarmee economische verslechtering.

In totaal deden er vijf partijen mee aan de parlementsverkiezingen. Armenië kent een kiesdrempel van 5 procent. Het is in het post-Sovjettijdperk nog niet voorgekomen dat de oppositie de macht greep via reguliere verkiezingen.