Premier May zou “een oorlog” over hebben voor Gibraltar

Volgens een partijgenoot van de Britse premier zou May Gibraltar willen verdedigen, net als Thatcher zich in 1982 over de Falkland-eilanden ontfermde.

Foto Jorge Guerrero/AFP

De al eeuwenlang voortdurende ruzie tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over Gibraltar is de afgelopen dagen opnieuw opgelaaid. Aanleiding ditmaal is de positie van het stukje Brits land op het Iberisch schiereiland in het post-Brexit-tijdperk. Premier Theresa May zou er “een oorlog voor overhebben” om Gibraltar bij het VK te houden, zei een partijgenoot dit weekend.

In de vorige week uitgelekte uitgangspunten van de Europese Unie voor de Brexit-onderhandelingen staat dat een akkoord pas zal gelden voor Gibraltar als Madrid en Londen daarover overeenstemming hebben. En dat is May tegen het zere been. Volgens Michael Howard, voormalig voorzitter van de Conservatieve Partij, is ze bereid ver te gaan om het Britse territorium te verdedigen.

Falkland-eilanden

May zou niet uitsluiten dat ze maatregelen neemt die gelijk zijn aan de acties die voormalig premier Margaret Thatcher ondernam om de Falkland-eilanden in 1982 te beschermen tegen Argentijnse inmenging.

“35 jaar geleden liet een andere premier haar troepen de halve wereld afreizen om de vrijheid van een ander smaldeel van het Britse volk te verdedigen tegen een ander Spaanstalig land. Ik ben er zeker van dat onze huidige premier dezelfde standvastigheid toont ten aanzien van de mensen op Gibraltar.”

De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei vorige week al dat Gibraltar “volledige bescherming geniet”. “De mensen daar hebben eerder al duidelijk gemaakt dat zij niet onder Spaans bewind willen leven”, zei hij tegen de BBC. Fallon verwees daarmee naar de uitkomst van een referendum in 2002. Gibraltar stemde toen massaal (99 procent) tegen het idee om deels onder de Spaanse vlag te vallen. Het land sprak zich bij het Brexit-referendum afgelopen juni wel in grote meerderheid uit tegen het verlaten van de EU.