Politie zoekt getuigen na mishandeling homo’s Arnhem

Bij een van de mishandelde mannen werden de tanden uit de mond geslagen. Hiervoor zou een betonschaar gebruikt zijn.

Foto Evert Elzinga/ ANP

Twee mannen van 31 en 35 zijn zaterdagnacht ernstig mishandeld in het centrum van Arnhem. Een van de slachtoffers is vier tanden kwijtgeraakt. De daders zouden een betonschaar hebben gebruikt. De politie heeft twee verdachten van 14 en 20 jaar oud opgepakt en zoekt mensen die getuige waren van de mishandeling.

Een van de slachtoffers, de 35-jarige Jasper Sewratan-Vernes schrijft op Facebook dat de daders van Marokkaanse afkomst zijn. De politie spreekt over licht-getinte jongens en doet geen uitspraken over de afkomst van de verdachten, zo geeft een woordvoerder desgevraagd aan.

Sterke aanwijzingen voor geweld vanwege geaardheid

Het homostel liep rond vier uur ‘s nachts hand in hand over de Nelson Mandelabrug in Arnhem toen er een groep jongens kwam langsfietsen. Het is onduidelijk met hoeveel ze waren, de politie spreekt over zes tot acht jongeren.

In een interview met De Gelderlander laten Jasper en Ronnie Sewratan-Vernes weten dat het begon met een scheldpartij. Nadat Jasper een van de jongens wegduwde die pal voor zijn vriend ging staan, ontstond er een vechtpartij. Bij Ronnie werden vier voortanden eruit geslagen. Een vijfde tand is half afgebroken en zijn lip is gescheurd.

Jasper is zeer verontwaardigd dat dit geweld nog voortkomt in 2017.

“Wij hebben zoiets ook nog nooit eerder meegemaakt. Natuurlijk lees je er wel eens over, maar omdat wij eigenlijk nooit laten zien dat we een stel zijn, is ons nog nooit iets overkomen. Nu we één keer bij hoge uitzondering hand in hand gelopen hebben, gebeurt ineens dít. Een nachtmerrie, echt waar.”

De politie roept getuigen en mensen die informatie hebben over de groep jongeren op om zich te melden bij de politie. De slachtoffers krijgen steun vanuit het netwerk Roze in Blauw, zo meldt de politie, omdat er “sterke aanwijzingen zijn [dat ze vanwege hun] geaardheid uitgescholden en mishandeld zijn”.

‘Meer slachtoffers van anti-homogeweld doen aangifte’

Sinds kort heeft elk politiekorps een speciaal Roze in Blauwteam. Dat zijn politiemensen die als aanspreekpunt dienen voor lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Volgens Ellie Lust, woordvoerder van de politie Amsterdam en actief binnen Roze in Blauw, is het lastig iets te zeggen over landelijke cijfers over geweld tegen LHBT’s. Nog niet elk regiokorps heeft een projectcode om dit geweld te registeren.

“Wij willen graag dat elk regiokorps voor het eind van het jaar LBGHT-meldingen gaat bijhouden. Het gaat dan om soort stickertje wat we op de melding plakken. Het varieert van discriminatie, belediging tot geweldsincidenten”.

Het politiekorps in Amsterdam houdt al meer dan tien jaar dit soort meldingen bij. In het eerste jaar was er sprake van zestien meldingen en in 2014 ruim vijfhonderd meldingen. Dit betekent volgens Lust vooral dat veel meer slachtoffers de politie weten te vinden.

Het meest recente landelijke rapport van de politie over anti-homogeweld komt uit december 2013. Daaruit blijkt dat er in de periode 1 januari 2009 tot 1 september 2013 769 aangifte’s zijn gedaan. Dat zijn drie meldingen van anti-homogeweld per week. Van alle meldingen is er in 31,5 procent sprake van “eenvoudige mishandeling” en in 6,7 procent van de gevallen is er sprake van zware mishandeling, doodslag of moord.

Lees ook: ‘Geweld tegen homo vooral door blanke man’ ‘Dus: dat het vaak gaat om Marokkanen is een mythe’

Uit het rapport blijkt verder dat een relatief groot gedeelte van de daders van Marokkaanse afkomst is.