Nederlander Siegelaar wint 163ste Boat Race met Oxford

Hij is de vijfde Nederlandse roeier die aan de start kwam van de befaamde wedstrijd tussen de universiteitsteams van Cambridge en Oxford werd

De winnende ploeg van Oxford.
De winnende ploeg van Oxford. Foto Toby Melville/Reuters

De Nederlander Olivier Siegelaar heeft zondag met de roeiploeg van Oxford de 163ste editie van de prestigieuze Boat Race gewonnen. Hij versloeg samen met zijn zeven ploeggenoten het universiteitsteam van Cambridge.

Oxford won op de redelijk rustige Thames met een tijd van 16 minuten en 59 seconden. Het is voor de tachtigste keer dat de boot van Oxford de overwinning in de traditionele roeiwedstrijd over 6,8 kilometer naar zicht toetrok. Daarmee staat de ploeg nog drie overwinningen achter op Cambridge.

Voor de dertigjarige Siegelaar is de zege bijzonder: hij won vorig jaar met de Holland Acht nog brons op de Olympische Spelen in Rio. Siegelaar is bovendien de vijfde Nederlandse roeier die aan de start kwam bij de befaamde race. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009 en 2010) en Roel Haen deden dat aan de kant van Oxford. Jasper Holst was in 2015 de enige ooit in het lichtblauw van Cambridge. Alleen Eggenkamp en Hamburger (in 2009) wisten met hun ploeg te winnen.

Bij de vrouwen won Cambridge overtuigend in een recordtijd van 18 minuten en 33 seconden. Nog nooit wist een vrouwenteam in de Boat Race onder de 19 minuten te finishen.
De start van de Boat Race was zondag enigszins vertraagd nadat in de buurt van Putney Bridge een bom uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden. Nadat deze veilig was verwijderd kon alsnog gestart worden.

De Nederlandse Joanneke Jansen won de Boat Race vorig jaar met Oxford.