Recensie

Recensie

Met muziek en aubergine de wereld rond

Muziektheatervoorstellingen hebben veel eigenschappen, maar dat je er ontzettende zin in eten van krijgt, zoals bij Nachtschade: Aubergine, dat is een zeldzaamheid.

Geen wonder: de initiatiefneemster, sopraan Claron McFadden, is zelf ook een uniek fenomeen. Wars van genres, wars van vooroordelen trok ze voor deze voorstelling met documentairemaakster Lisa Tahon de wereld rond en praatte met mensen in allerlei aubergineminnende culturen over identiteit, cultuur en vooral het onderwerp dat ook haar eigen motor is: muziek als grensdoorbrekende verbinder.

Siciliaanse vismarkt

De filmbeelden zijn sfeervol en intiem.

Je ruikt de de Siciliaanse vismarkt en de mediterrane avondschemer, je voelt de ongerichte levenslust van een groep Griekse 12-jarigen die, nog net kind, toch gewoon een volksliedje over de dood in de camera zingen, je ziet de warmte en de beschaving van een zingend echtpaar te Rabat. Af en toe stoppen de beelden en neemt McFadden live de draad op. Daarin wordt ze dan bijgestaan door een ensemble van zeer virtuoze musici die op ud (luit), qanun (citer), cello, bas, accordeon, tenora (soort schelle Spaanse straatklarinet) en slagwerk o.a. de liedjes uitwerkt die we op film leerden kennen.

Wezenlijke gesprekken

Nachtschade: Aubergine is een hybride voorstelling met McFadden in het centrum. Ze overtuigt in haar rol als ambassadeur in het rijk der muziek, met het bereiden van allerlei locale auberginegerechten (oh, die parmigiana!) als startschot van wezenlijke gesprekken over identiteit. Het probleem is dat de multimediale elementen elkaar niet overal versterken. Het voelt als ‘kapitaalvernietiging’ dat je luistert naar McFadden op scherm als ze levend voor je neus staat. En de echt zware verhalen die ze trof op haar reis, zoals dat van de opgejaagde jonge moslim-homoseksueel Yussuf, zijn een categorie te zwaar voor een voorstelling die ook draait om eten, naastenliefde en gezelligheid – hoe intens en integer McFadden zijn geschiedenis ook vertelt.

Goed humeur

Overkoepelend zendt Nachtschade: Aubergine je de nacht in met een goed humeur en een warme wens: dat McFadden tv-programma’s gaat maken waarin ze met mensen van alle gezindten kookt en zingt. Want dat eten en muziek dé katalysatoren zijn voor echt contact, dat heeft ze overtuigend duidelijk gemaakt.