Opinie

Coen Moulijn liep bij Ajax

Elke keer als ik Hakim Ziyech zie schitteren, zoals zondag met Ajax tegen Feyenoord, moet ik even aan ex-bondscoach Danny Blind denken. Ziyech belichaamt Blinds grootste fout. Hij gaf Ziyech weinig aandacht en liet hem naar het Marokkaanse elftal vertrekken. Een keus waarvoor Ziyech uiteraard de eerstverantwoordelijke was, maar die Blind sterker had moeten beïnvloeden.

Doodzonde. Ziyech had op het middenveld dé opvolger van de versleten Wesley Sneijder kunnen worden. Hij heeft de creativiteit (ook qua kapsel) die het Nederlands elftal zo ernstig ontbeert. Het had daar, net als nu bij Ajax, aan de linkerkant zo’n mooi treintje kunnen worden: Ziyech met Justin Kluivert, het grootste jonge talent van Ajax en misschien wel van het hele Nederlandse voetbal.

Ook Kluivert was sterk tegen Feyenoord, hij voetbalt met durf en precisie – een geboren aanvaller. Hij wordt hopelijk zo’n speler waarvoor je, zoals dat heet, „naar het stadion gaat”. Daar hebben we er in Nederland niet meer zó veel van. Of David Neres, de dure Braziliaanse aankoop van Ajax, dat ook wordt? Hij maakte het tweede doelpunt, maar kon me nog niet helemaal overtuigen – coach Bosz kennelijk ook niet, want hij verving hem na rust snel.

Voor Feyenoord was het een pijnlijke wedstrijd, ook al vielen de cijfers nog mee. Het was niet zomaar een nederlaag, speltechnisch werd de ploeg volledig afgetroefd door Ajax.

Lees ook: Zinderend Ajax wint, maar is toch ontevreden

Reageerden de supporters, die de wedstrijd op het Stadhuisplein in Rotterdam live konden volgen, na afloop daarom zo heftig? Agenten en journalisten werden bekogeld, de politie moest ingrijpen.

Waarom dat gedoe met grote beeldschermen op het Stadhuisplein? Het is bijna een open uitnodiging voor supporters om hun verbittering af te reageren. En dat terwijl iedereen die er 8 euro voor overheeft, de wedstrijd thuis op de tv bij Fox kan volgen.

De commentaren krijg je er gratis bijgeleverd. Daarbij viel me weer eens op dat het Nederlandse topvoetbal in Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz (en trouwens ook in Phillip Cocu van PSV) rustige, nuchtere coaches heeft. Bosz hoor je niet gauw opscheppen, hij klaagde zelfs terecht dat zijn ploeg een punt had laten liggen door het doelsaldo onvoldoende te verbeteren. Van Bronckhorst verschool zich niet achter excuses (al waren die er wel) en erkende ruiterlijk dat Ajax de overwinning had verdiend.

Van Bronckhorst, Bosz, Cocu – ze worden zelden genoemd als opvolger van Blind. Vrijwel iedereen hoopte op Louis van Gaal. Ik moet bekennen dat het voor mij een opluchting is dat hij niet wil. Weer jarenlang die hoge borst, het megalomane vertoon, de vernedering van de media – ik zag er niet naar uit. Van Gaal is een bijzondere coach, maar hij heeft een trumpiaanse kant waaraan hij maar al te graag toegeeft.

Wie er nu kampioen gaat worden? Feyenoord heeft mijn zegen, al kopen ze daar weinig voor. Ajax en PSV hebben de laatste decennia genoeg prijzen verdeeld, het wordt tijd dat Feyenoord ook zijn deel krijgt. Rotterdam moet weer de belangrijke voetbalstad worden die het vroeger was. Dat is goed voor het Nederlandse voetbal. Een nieuwe Coen Moulijn heb ik bij Feyenoord nog niet kunnen ontdekken, maar die kan Ajax misschien wél leveren (zie boven). Dat zonnetje zullen ze bij Feyenoord toch wel in de Maas willen zien schijnen?