Bob Dylan neemt Nobelprijs eindelijk in ontvangst

De rocklegende won vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur, maar kon niet bij de officiële uitreiking in december aanwezig zijn.

Bob Dylan liet na zijn Nobelprijswinst lange tijd niets van zich horen.
Bob Dylan liet na zijn Nobelprijswinst lange tijd niets van zich horen. Foto David Vincent/AP

Het had wat voeten in de aarde, maar zaterdag heeft rocklegende Bob Dylan in Stockholm zijn Nobelprijs voor de Literatuur opgehaald. Dat heeft Klas Östergren van het Nobelcomité bekendgemaakt volgens AP.

Bij een privé-ceremonie in het hotel naast een conferentiecentrum waar Dylan later die avond optrad, kreeg de singer-songwriter een medaille en diploma uitgereikt. Volgens Östergren verliep de uitreiking, waar op verzoek van Dylan geen pers bij aanwezig was, uitstekend:

“Het ging inderdaad heel goed. Hij is een erg vriendelijke man.”

Ook andere leden van het comité lieten tegenover Zweedse media weten dat Dylan blij was met de prijs. Om het geldbedrag van omgerekend zo’n 822.000 euro dat aan de prijs verbonden is te ontvangen, moet Dylan een half jaar na de officiële uitreikingsdatum, afgelopen december, een toespraak houden. Dylan zal het comité later een opgenomen speech toesturen, zo maakte het comité bekend.

Dylan en de Nobelprijs

Enkele dagen geleden maakte het hoofd van de Zweedse Academie bekend dat Dylan dit weekeinde de prijs zou ophalen, maar vanwege de voorgeschiedenis tussen Dylan en de prijs hadden velen een sceptische houding.

Vorig jaar oktober won Dylan als eerste songwriter ooit de Nobelprijs voor de Literatuur, vanwege zijn “nieuwe poëtische uitdrukkingen binnen de Amerikaanse liedjestraditie”. Tot schrik van het Nobelcomité liet de 75-jarige artiest lang niets van zich horen, waardoor het onduidelijk was of Dylan de prijs had aanvaard.

In november ontving het comité een brief van Dylan, waarin hij schreef “zeer vereerd” te zijn met de onderscheiding. Hij kon tot zijn eigen spijt niet bij de uitreiking, afgelopen december in Stockholm, aanwezig zijn, vanwege “eerdere geplande verplichtingen”. De Zweedse Academie noemde het ontbreken van de Nobelprijswinnaar bij de ceremonie vervolgens “ongebruikelijk, maar niet uitzonderlijk”.

Zaterdagavond maakte Dylan tijdens zijn optreden in Stockholm, zoals verwacht, geen woorden vuil aan de ceremonie eerder die dag.

Lees ook: Luister naar een voorproefje van ‘Triplicate’: de nieuwe Bob Dylan

Triplicate

Op 31 maart kwam het nieuwe driedubbelalbum Triplicate uit. Hierin zingt Dylan veel klassieke Amerikaanse nummers, waaronder materiaal van Frank Sinatra. NRC-recensent Jan Vollaard over het album:

Triplicate doet geen poging om His Bobness op een voetstuk te hijsen als een van de grootste vocalisten ter wereld. Het album onderstreept wat recente concerten lieten zien, namelijk dat Dylan geen zin meer heeft in de herhaling van zijn zelfgeschreven popklassiekers en dat hij veel meer plezier beleeft aan het vertolken van zijn geliefde Sinatrasongs.”

Op 16, 17 en 18 april geeft Bob Dylan concerten in AFAS Live - voorheen de Heineken Music Hall - in Amsterdam.