Zonder Saints dansen de Devils

Australian Rules Football

Foto Bastiaan Heus

Zalig is de sport waarin de heiligen het tegen de duivels opnemen – en het zal verder geen verrassing voor u zijn wie er dan aan het langste eind trekken. Al een paar jaar geleden zijn de Utrecht Saints van de velden verdwenen. De Amsterdam Devils hebben zaterdag bij de Champions League het rijk alleen, tenminste voor wat het de Nederlandse footy-spelers betreft. Want verder strijken kuddes kangoeroes uit Europa neer aan de Bok de Korverweg om Australian Rules Football te spelen. Negentien mannenteams (met de West London Wildcats als favorieten, maar vlak ook de Manchester Mosquitoes en de Styrian Downunderdogs niet uit) en vijf vrouwenploegen (de Paris Cockerelles!).

Michel van Eijk is niet alleen on top of things als speler van de Amsterdam Devils, hij is ook voorzitter van de club. Die is na roerige jaren weer stabiel en groeiende. Een paar jaar geleden, na het sneven van de Utrecht Saints, was de sport op sterven na dood: er waren amper voldoende spelers over om negen tegen negen mee te spelen. Australiërs spelen meestal 18 tegen 18, maar daar zijn in de meeste Europese landen niet genoeg grote (lees: cricket-) velden voor. Nu loopt alles weer: mooie accomodatie, steeds meer leden. En de Devils hebben al een vijfde en derde plaats in de Champions League op zak. Tijd om de trofee in Mokum te houden.