Weinig fiducie in formatie met GroenLinks

De Haagse Stemming De Haagse Stemming houdt je drie ochtenden per week (di-do-za) op de hoogte van de formatie. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

Bij gebrek aan nieuws uit de formatie wordt er volop gespeculeerd. Vooral over wanneer de onderhandelingen met GroenLinks zullen stranden en VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie gaan praten. Lodewijk Asscher vertelt over de dreun van 15 maart en vergelijkt zijn partij met (koploper) Feyenoord. En NRC verzamelde de uitslag van alle stembureaus.

WEINIG VERTROUWEN: Na de bezoeken van enkele adviseurs gisteren en maandag gaat het inhoudelijke onderhandelen dinsdag echt beginnen. Hoe het met het onderlinge vertrouwen tussen de partijleiders en hun secondanten zit weten we nauwelijks, maar buiten de Stadhouderskamer is er in ieder geval weinig fiducie in een coalitie met GroenLinks. In een interview vandaag zegt dé formatiedeskundige Carla van Baalen: deze partijen “zijn een hele tijd bezig en dan gaat het mis. Dan gaat het motorblok met de ChristenUnie praten en wordt men het eens. We zijn dan vier maanden verder”. Binnen het NRC-panel van 62 prominente (ex-)politici denkt 70 procent dat formeren met GroenLinks kansloos is. Bijna niemand verwacht voor juni een kabinet.

Binnenkijken: Journalisten, fotografen en dagjesmensen zullen dus nog wel even naar de deur van de onderhandelkamer staren en speculeren over wat er zich daarbinnen afspeelt. Vlak voor de onderhandelaars zich opsloten mochten verslaggever Titia Ketelaar en fotograaf David van Dam even gluren in de Stadhouderskamer. De mooiste Kamer van het Binnenhof en, belangrijk voor Sybrand Buma, géén achterkamer.

Afwezigheid: Waar was Buma nu precies de afgelopen dagen? Weer op verantwoordelijkheidsvakantie? Nee, op Malta was een congres van de Europese christendemocraten en dat kon Buma niet missen. In Den Haag werd er ontspannen op gereageerd, er is immers geen haast. Dat is wel eens anders geweest, beschrijft Enzo van Steenbergen. In 2010 vloog Rutte in de gordijnen toen Wilders een paar dagen verdween. Dries van Agt moest zelfs bij de koningin op het matje komen toen hij een wielerronde in Boxmeer opende in plaats van in Den Haag te verschijnen.

VER WEG: Eén heikele kwestie is in ieder geval van de formatietafel. De NAM beslist niet langer mee over de afhandeling van bevingsschade in Groningen. Nu het alleen nog even eens worden over het reduceren van het aantal kuub dat er wordt opgepompt… Het kabinet besloot gisteren trouwens ook in te grijpen op Curaçao, waar verkiezingen onder druk stonden door bemoeienis van de voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte. Wie zorgen heeft over de betrouwbaarheid van politici en versplintering van het parlement, moet eens lezen hoe het daar gaat.

DETAILS UITSLAG: Door het handmatig tellen van de stemmen werden de uitslagen per stembureau dit keer niet verzameld en beschikbaar gesteld door de Kiesraad. Gelukkig deed de Stichting Politieke Academie dat wel, in samenwerking met NRC. Hier kun je zien wat er in jouw buurt gestemd werd. En bijvoorbeeld hoe de PvdA Oost-Groningen verloor aan SP en PVV en D66 populair is op de kleine Caribische eilanden. Mede op basis van deze uitslag heeft Wilders besloten dat zijn partij, die nu alleen in Almere en Den Haag in de gemeenteraad zit, volgend jaar meedoet aan de lokale verkiezingen op Urk, in Enschede, Almelo en Twenterand.

WAT WIJ LEZEN:

Asscher spreekt: Op de avond van de desastreuze verkiezingsuitslag heeft PvdA-leider Asscher wel even overwogen meteen af te treden, vertelt hij in een interview in De Telegraaf. Maar hij blijft voorzichtig optimistisch over de toekomst van de partij en wat hij daaraan kan bijdragen. Hij vertelt ook over hoe hij debatten oefende, met Frans Timmermans die Geert Wilders speelde en Ronald Plasterk in de rol van Henk Krol. Jammer dat niemand hem op Diana Matroos voorbereidde.

Formatieadvies: Paul - het multiculturele drama - Scheffer roept in een opiniestuk op een minister van immigratie en integratie aan te stellen “die boven de partijen wil staan en ook de kiezers van Wilders en Kuzu opzoekt en zich in het gewoel begeeft”. En die uitlegt dat normen en waarden niet in één adem genoemd moeten worden. Want, “we kunnen het ons werkelijk niet veroorloven om nog eens vier jaar te verliezen met richtingloos beleid dat mensen nodeloos van elkaar vervreemdt”, aldus Scheffer.

BV Nederland: Opvallend advies in de Volkskrant: oud-GroenLinks Kamerlid Kees Vendrik, die de Algemene Rekenkamer inruilt voor de Triodos Bank, vindt dat het nieuwe kabinet meer als een bedrijf moet denken over hoe het met belastinggeld omgaat. Mocht GroenLinks gaan regeren, dan zouden we Vendrik terug kunnen zien in Den Haag.

Personalia: Jozias van Aartsen is nog maar net weg uit Den Haag en hij heeft al een nieuwe baan, als (interim) opvolger van de opgestapte commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar.

QUOTE VAN DE DAG

“Een paar jaar geleden verloor Feyenoord met 10-0 van PSV. Het is niet zo dat ze toen zeiden: laten we Feyenoord opheffen of laten we met PSV mee gaan voetballen.”

Amsterdammer Lodewijk Asscher over zijn geloof in het herstel van de PvdA.

    • Emilie van Outeren