Hof Venezuela trekt omstreden beslissing in

Het Hooggerechtshof in Venezuela ontnam het parlement de macht. Dit leidde internationaal tot veel kritiek. Nu is de beslissing teruggedraaid.

Leden van de oppositie demonstreren tegen de beslissing van het Hooggerechtshof in Venezuela.
Leden van de oppositie demonstreren tegen de beslissing van het Hooggerechtshof in Venezuela. Foto Fernando Llano / AP

Het Hooggerechtshof van Venezuela heeft de omstreden beslissing om het parlement de macht te ontnemen ingetrokken. Dat meldt persbureau AP. De Venezolaanse president Nicolás Maduro had daar op zaterdag bij het Hof op aangedrongen. De eerdere beslissing van het Hof kwam internationaal op veel kritiek te staan.

Maduro deed de uitspraken tijdens een toespraak na een spoedbijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad. Hij zei dat de strijd tussen het Hooggerechtshof en het parlement is overwonnen maar gaf verder geen details. Hij zei: “April begint met stap in de goede richting. Constitutionele overwinning”.

De Nationale Veiligheidsraad had kort na de bijeenkomst al aangegeven een herziening van het Hooggerechtshof te steunen “met als doel de institutionele stabiliteit te handhaven”.

De oppositie leek niet onder de indruk. Freddy Guevara, vice-voorzitter van het parlement, zei volgens persbureau AP.

“Laten we duidelijk zijn, een herziening van een beslissing die alles bij het oude laat, lost niets op”.

Kritiek

Het Hooggerechtshof had het parlement woensdag zijn macht ontnomen. Het parlement wordt beheerst door de centrumrechtse oppositie en voert een slepende machtsstrijd met de socialistische president Maduro. De rechters van het Hooggerechtshof, die zijn aangesteld door Maduro, hebben met hun besluit de wetgevende macht op zich genomen.

Dit kwam op veel kritiek te staan. Zelfs de hoofdaanklager van Venezuela, Luisa Ortega die vaak wordt beschouwd als een belangrijke bondgenoot van de socialistische partij van president Maduro, had zich vrijdag kritisch uitgelaten over de beslissing van het Hof. Volgens Ortega had het Hooggerechtshof de grondwet overtreden.

Lees ook: Vrees voor dictatuur in Venezuela na machtsgreep Hooggerechtshof

Ook international was er veel kritiek. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties had het Hooggerechtshof vrijdag opgeroepen de beslissing te heroverwegen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Uruguay, Colombia, Brazilië, Chili, en Paraguay veroordeelden in een gezamenlijke verklaring vrijdagavond de beslissing en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten had de machtsgreep van het Hof afgekeurd.

Het parlement wordt sinds de verkiezingen in 2015 beheerst door de centrumrechtse oppositie die uit onvrede met de slechte economische situatie in het land het beleid van Maduro probeert te blokkeren. Volgens het Hof was de drastische beslissing om het parlement de macht te ontnemen daarom noodzakelijk. Bovendien zouden sommige parlementariërs volgens het Hof corrupt zijn.