Van teek naar leed

Het goede nieuws is dat we steeds meer over de teek weten. Nou ja, noem het maar goed nieuws dat er naast de ziekte van Lyme nog meer tekenziekten in Nederland opduiken. Meestal mílde ziekten weliswaar, maar bij sommige mensen hakken ze er flink in. Alsof we met die overbekende tekenziekte – Lyme – al niet genoeg te stellen hebben.

We weten nu meer over de hele dierentuin aan bacteriën, parasieten en virussen die teken met zich mee dragen. De helft van de Nederlandse teken is wel ergens mee besmet en kan ons ziek maken. Daarover gaat het artikel verderop in deze bijlage. Van teek naar beet.

Van beet naar leed is een ander hoofdstuk, waarvoor nu geen plaats was. Ieder jaar krijgen ongeveer 2.000 van de 1.000.000 door een teek gebeten mensen een vervelende vorm van Lyme: huiduitslag, gewrichtsontstekingen, een hartaandoening of problemen met denken en geheugen.

De typische Lyme-patiënt heeft alleen die specifieke Lyme-klachten, nadat hij eerst een uitbreidende rode ring rond een tekenbeet had. En na een intensieve antibiotica-kuur verdwijnen die klachten voorgoed.

Zo vergaat het niet iedere Lyme-patiënt. Er zijn er die geen rode ring zagen en die niet opknappen van antibiotica. En die spierpijnen of vermoeidheidsklachten hebben die ook bij andere ziektebeelden passen. Het leidde tot onmin tussen patiëntenvereniging, onderzoekers en behandelaars. Zo zitten we al een paar jaar met een richtlijn die zegt hoe Lyme moet worden behandeld, die niet is onderschreven door de patiëntenvereniging, terwijl twee internisten zich uit de voorbereidingsgroep terugtrokken omdat ze zich niet konden vinden in hoe die Lymepatiënten met aanhoudende klachten moesten worden behandeld. Tragisch. Het leidt tot verwarring, frustratie, leed en woede. Hopelijk maakt het rijtje nieuwe tekenziekten de verwarring niet nog groter.