Uitspraak

Nabestaanden Henriquez krijgen namen agenten niet

De nabestaanden van de in 2015 in Den Haag omgekomen Mitch Henriquez krijgen niet de namen te horen van de agenten die betrokken waren bij de dodelijke arrestatie van de Arubaan. In een kort geding eisten de nabestaanden deze namen, maar de voorzieningenrechter wil niet tornen aan een eerder oordeel van de rechtbank.

Die wees in het lopende strafproces al eerder een dergelijk verzoek af. Via de voorzieningenrechter kan een besluit van een andere rechter niet worden aangevochten, zodat de eis werd afgewezen.

Al voor de uitspraak van vrijdagmiddag verklaarden familieleden van Henriquez dat ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen stappen omdat ze vinden dat het onderzoek naar zijn dood niet goed is uitgevoerd.

Eerder deze week werd al besloten dat er geen extra agenten vervolgd zullen worden, naast de twee agenten tegen wie al vervolging was ingesteld. Nabestaanden hadden een zogeheten Artikel 12-procedure aangespannen omdat zij wilden dat het Openbaar Ministerie ook de drie overige agenten zou vervolgen omdat zij de man in hulpeloze toestand lieten liggen.

De Haagse rechter ging daar niet in mee en stelde dat er geen verband is tussen de drie agenten en de handelingen waarvoor de andere twee vervolgd worden. (NRC)