‘Tweede man Islamitische Staat gedood’

Volgens de Iraakse televisie heeft de Iraakse luchtmacht recentelijk verschillende IS-kopstukken gedood, waaronder ‘oorlogsminister’ al-Jumaili.

Iraakse troepen bij Baghdad.
Iraakse troepen bij Baghdad. Foto Ali Abbas/EPA

De Iraakse luchtmacht heeft Ayad al-Jumaili gedood, de man die vermoedelijk de rechterhand van Islamitische Staat-leider Abu Bakr al-Baghdadi is. Dat meldt Reuters op basis van de Iraakse staatstelevisie. Al-Jumaili, ook wel bekend als Abu Yahya, werd vaak de ‘minister van Oorlog’ van de terreurgroep genoemd.

De Iraakse luchtmacht heeft op een onbekend tijdstip een aanval uitgevoerd in de al-Qaim-regio in Irak. Daarbij zouden drie leiders van IS gestorven zijn. Volgens de Iraakse televisie was al-Jumaili niet alleen vertrouweling van al-Baghdadi, maar ook de tweede man van de terreurorganisatie.

Twitter avatar W7VOA Steve Herman #ISIS second-in-command Ayad Hamid Khalaf Al-Jumaili killed has been killed, according to #Iraq media. https://t.co/LwjkChoL6Q

Zoals met veel IS-strijders het geval is, is informatie over al-Jumaili schaars en vaak onbetrouwbaar. Als hij daadwerkelijk gestorven is, dan betekent dit de grootste overwinning van het Iraakse leger op een IS-doelwit tot nu toe. Het is niet de eerste keer dat de man dood is verklaard, waarna hij toch weer levend opdook. Hij zou inlichtingenofficier zijn geweest tijdens het bewind van Saddam Hussein, maar over zijn gestapt naar rebellengroepen nadat de Verenigde Staten in 2003 Irak binnen waren gevallen.

Op zaterdag heeft de luchtmacht opnieuw een IS-doel getroffen: in het dorp Baaj vlakbij Mosul zijn bijna tweehonderd strijders gedood. Beide doelwitten liggen vlakbij de Syrische grens.

    • Len Maessen