Quadrupel chocoladekoekjes met karamel en zeezout

Janneke kookt

Meisjes van zestien. Hoe ze gesprekken voeren die, dan weer melig, dan weer menens, alle kanten op meanderen. En hoe ze tijdens al dat praten en giebelen volcontinu aan elkaar zitten te frutten. Ik heb er zelf dan wel geen, maar tot mijn vreugde trekt mijn oudste zoon zulke heerlijke wezens aan zoals een glas limonade op de tuintafel dat doet met wespen.

Kom ik bijvoorbeeld thuis en liggen er zomaar vijf in de woonkamer voor de televisie. Verspreid over twee banken, gesteund door kussens, bedekt door dekentjes en omringd door lege frisdrankflessen, chocoladewikkels en pizzakorsten. Dat is trouwens ook zo leuk: jongens zijn uitvreters, maar de dames verzorgen altijd hun eigen catering. En voordat ze vertrekken ruimen ze alles weer netjes op.

Afijn, hoe hij het regelt, geen idee, maar mijn zoon zit daar dan als enige met een Y-chromosoom tussenin. Ook onder een dekentje, het ene na het andere meegebrachte paaseitje naar binnen kegelend. Tussendoor mag hij nog even op een keukenstoel plaatsnemen en worden zijn lokken geknipt. Ik vermoed dat als hij ze lief aan zou kijken – en dat kan hij; ik zie het hem vanuit mijn ooghoeken weleens doen – ze ook nog best die scheur in de knie van zijn jeans voor hem willen repareren.

Illustratie Istock

Hee, ik keur dat niet goed hè. Ik vind dat jongens zelf hun broeken moeten fiksen. Ik constateer alleen maar dat die meisjes al zo zelfredzaam zijn. Zo bijna volwassen. En zo gezellig bovendien, met hun verhalen en belangstellende vragen en de complimentjes die ze maken als je toevallig een keer niet in je yogabroek en slobbervest door het huis loopt, maar je mooi hebt aangekleed en opgemaakt om uit te gaan.

Het allergezelligst is het wel als ze koekjes en taarten komen bakken. Dat doen ze best vaak; bijna ieder weekeinde komt er wel een vriendin – „het zijn gewoon vriendinnen, mam” – langs met een tas vol boodschappen en een van internet geplukt recept voor een baksel uit de categorie je-kunt-het-net-zo-goed-meteen-op-je-heupen-smeren. Laptop open, Spotify playlist aan, mouwen opstropen en lekker kliederen.

Zestien zijn ze, en zoeter wordt het niet.

Quadrupel chocoladekoekjes met karamel en zeezout

Het oorspronkelijke recept voor deze idioot machtige, doch verdraaid verslavende chocoladekoekjes komt van sortedfood.com. De eerste keer, toen Tijn ze met de dames bakte, werd het 1 grote koek. Lees: een soort kleverige, mierzoete humuslaag. Daarna heb ik ze zelf nog een keer gemaakt en een paar dingen aangepast. Nu zijn ze perfect, in al hun decadentie.