Stadspaleis omgetoverd tot ‘huis van de stad’

Schielandshuis Het kostte zo’n 1,8 miljoen euro, maar daarmee heeft Rotterdam ook wat: een volledig gerestaureerd Schielandshuis met een wow-effect van jewelste.

Nieuwe, moderne kantoorruimte in het Schielandshuis.
Nieuwe, moderne kantoorruimte in het Schielandshuis. Foto Walter Herfst

Wie niet beter weet, waant zich in de drie unieke stijlkamers achter de oorspronkelijke hoofdingang in een kasteel ver buiten de stad. Zalmroze, mintgroene en koningsblauwe wanden met bijpassende gordijnen van 15.000 euro per stuk, plafonds met bladgouden ornamenten en barokke schilderingen, een schelpenkabinet met een miniatuurcollectie Delftsblauwe potjes én een lange gedekte tafel waar voorname gasten elk moment kunnen aanschuiven. „Hier gaan we buitenlandse handelsdelegaties ontvangen en bijzondere vergaderingen organiseren,” zegt Renske Satijn. De manager van Rotterdam Tourist Information toont trots het eindresultaat van de restauratie van de afgelopen maanden. Daarbij werd het 17e-eeuwse pand in oude luister hersteld én geschikt gemaakt om in te werken. Het huisvest naast de vroegere VVV ook stadspromotor Rotterdam Partners. Ze hielden gisteren open huis.

Voor het eerst in jaren konden Rotterdammers zich weer vergapen aan de pracht en praal van het in 1665 gebouwde onderkomen voor het Hoogheemraadschap Schieland. Het monumentale pand tussen Coolsingel en Korte Hoogstraat stond grotendeels leeg sinds het vertrek van Museum Rotterdam in 2012. De nieuwe gebruikers transformeerden het stadspaleis tot wat ze noemen ‘een huis van de stad’. Dat biedt naast de kantoren van beide gebruikers ook onderdak aan, houd u vast: het Rotterdam Expat Centre – waar expats in een One Stop Shop alles kunnen regelen voor hun verblijf c.q. verhuizing -, een brasserie die begin mei haar deuren opent en waar de Oudhollandse sfeer is gecombineerd met ‘stoere’ Rotterdamse inrichting en een state-of-the-art toeristisch informatiepunt met dito souvenirwinkel, een interactieve ‘niet lullen maar poetsen-wand’ waarop bezoekers foto’s van oud- en nieuw Rotterdam letterlijk weg kunnen poetsen én de Rotterdam Discovery. Die gratis toegankelijke belevingsexpositie laat bezoekers in een kwartiertje de geschiedenis van Rotterdam ontdekken aan de hand van beeld en geluid. Een reusachtige stadsmaquette waar ze omheen kunnen lopen, toont het huidige Rotterdam.

Commercie

De nieuwe gebruikers huren het Schielandshuis voor twintig jaar. Satijn: „In die periode verdienen we de 1,8 miljoen euro terug die de gemeente voorschoot voor de restauratie en modernisering van het pand. Daarom zijn we commercieel bezig. Zo verhuren we de brasserie voor feesten en partijen na sluitingstijd en zoeken we onderhuurders voor de ruimtes die nog niet in gebruik zijn.”

Die werkruimtes bevinden zich op de derde en vierde verdieping. Ze zijn te bereiken via het monumentale trappenhuis. Dat voert langs de kantoorruimten op de eerste en tweede verdieping. De balkenplafonds hebben in elke ruimte een andere kleur en bijpassende wandbekleding in de sfeer van de stad, variërend van reusachtige zwartwit-tekeningen van Rotterdam tot fotowanden met de Fenix Food Factory of veelkleurige graffity. Eenmaal boven wacht bezoekers een overweldigende houten zolderkap met eeuwenoude balken. Door de relatief kleine en lage ramen komt weinig daglicht. „Een grote daglichtkoepel maakt dit straks tot een ideale werkruimte”, zegt de toerismemanager wervend. Eén onderhuurder diende zich al aan, verklapt Satijn. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur neemt van de zomer zijn intrek op een van de bovenste verdiepingen van het Schielandshuis.

Het toeristisch informatiepunt, de souvenirwinkel, de Rotterdam Discovery en brasserie zijn zeven dagen per week open. De stijlkamers zijn te bezoeken op speciale dagen zoals De Museumnacht en Open Monumentendag.