Van den Hout nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden

De 52-jarige Van den Hout is als vicaris-generaal nu nog de tweede man in het bisdom Den Bosch.

Ron van den Hout, de nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden bij de presentatie van zijn benoeming.
Ron van den Hout, de nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden bij de presentatie van zijn benoeming. Foto Siese Veenstra/ANP

Meer dan een jaar na het vertrek van Gerard de Korte krijgt het bisdom Groningen-Leeuwarden een nieuwe bisschop. Het gaat om Ron van den Hout, die nu als vicaris-generaal de tweede man is in het bisdom Den Bosch. Van den Hout wordt de vijfde bisschop van Groningen-Leeuwarden, meldt het bisdom in een verklaring.

De 52-jarige Van den Hout is benoemd door paus Franciscus en wordt op 3 juni tot bisschop gewijd in de Sint Jozefkathedraal in Groningen. Zijn wapenspreuk wordt In exilio spes: in de ballingschap is er hoop. In een korte verklaring op de website van zijn nieuwe bisdom licht Van den Hout – tevens docent - toe:

“Het thema ballingschap is in mijn colleges dikwijls aan de orde gekomen. […] Moeilijke perioden zijn altijd een fase in de hele heilsgeschiedenis. Israël is ook door de ballingschap heen gekomen, omdat het bereid was opnieuw naar God op zoek te gaan.”

Van den Hout was sinds 2012 vicaris-generaal, plaatsvervanger van de bisschop. In die functie werkte hij al kort samen met Gerard de Korte, die Groningen vorig jaar februari verliet om bisschop te worden in Den Bosch. De 61-jarige De Korte stond acht jaar lang aan het hoofd van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Lees ook het interview dat NRC had met Gerard de Korte toen hij aantrad in Den Bosch.

Als nieuwe bisschop krijgt de in Tilburg geboren Ron van den Hout de leiding over 29 parochies met 81 kerken en ruim 100.000 katholieken, zo schrijft Omroep Friesland zaterdag. Het bisdom Groningen-Leeuwarden heeft 23 priesters en 20 pastoors.

    • Joost Pijpker