New York Times vol lof over A’damse kinderboerderijen

De internationale editie van The New York Times mag dan sterk op het buitenland gericht zijn, toch was de achterpagina op 21 maart wel een hele opvallende. Op z’n Hollands: Tulpen, Windmolens en Boerderijdieren, heette het artikel van 1.500 woorden, dat de loftrompet blaast over de vele kinderboerderijen die Amsterdam rijk is – inclusief natuurlijk de bekendste: de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos.

Op 26 maart kwam het stuk ook in de VS-editie van de krant.

Correspondent Nina Siegal, die ook een roman schreef over Amsterdam, vertelt over verschillende uitstapjes die zij en haar dochter maakten toen die iets jonger was. Na ons in zin 1 op een boerderij te droppen („Geiten omringden ons”) schrijft de geboren New Yorkse hoe ze met een bakfiets rondreden, van de Zimmerhoeve tot De Werf.

Siegal weet dat de boerderijen niet per se een Nederlandse uitvinding zijn. Maar toch, zo analyseert ze, is er iets met Nederlandse ouders die hun kinderen altijd zo vrij buiten laten spelen en loslaten in de natuur. Kinderboerderijen – met „intimiderende pauwen” – passen daar precies bij.

Siegals dochter is inmiddels wat te oud, vertelt ze. Maar de nostalgie naar de tochtjes blijft.

    • Auteur Onbekend