Kunstschaatsen

Op Medvedeva staat geen maat bij WK in Helsinki

Evgenia Medvedeva beseft dat ze wereldkampioen is geworden.
Evgenia Medvedeva beseft dat ze wereldkampioen is geworden. Ivan Sekretarev/AP

De Russische kunstrijdster Evegnia Medvedeva is de torenhoge favoriet voor goud op de Olympische Winterspelen, volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, nadat zij vrijdagavond in Helsinki met groot vertoon van macht haar wereldtitel prolongeerde. Het zeventienjarige fenomeen op kunstschaatsen leverde een vrijwel vlekkeloze vrije kür af, vol gratie en technisch vernuft. Ze onderstreepte haar suprematie met een wereldrecord van 233.41 punten. Zij is de eerste vrouw die na de Amerikaanse Michelle Kwan in 2001 twee keer op rij de wereldtitel verovert. Geen van de concurrenten kwam ook maar in de buurt van Medvedeva. Het zilver en brons gingen naar Canada met een gering onderling verschil tussen Kaetlyn Osomond (218.13) en Gabrielle Daleman (213.52). Voor beiden betekende het de eerste medaille op een wereldkampioenschap. (Reuters)