Beladen woorden

Negen woorden. Het zouden wel eens de meest beladen woorden uit de geschiedenis van Ajax kunnen worden.„Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent.”

Johan Cruijff zou het gezegd hebben tegen Edgar Davids. Steven ten Have, voorzitter van de raad van commissarissen, bevestigde dit gisteravond in het tv-programma Studio Voetbal. Zelfs bij Jan Mulder en Jack van Gelder, twee trouwe pleitbezorgers van Cruijff, was de ontsteltenis groot; ze zwegen beduusd.

Er is misschien een keerpunt bereikt. De tijd lijkt aangebroken om tegen Cruijff te zeggen: „Jij zit hier alleen maar omdat je Cruijff bent.”

Ajax en zijn aanhang hebben veel chicanes van Cruijff door de vingers gezien: absenteïsme, schoffering van bestuurders, lekken naar De Telegraaf, obstructie bij benoemingen, bevoordeling van vrienden. Hij kwam er steeds mee weg, ook vorige week nog, toen hij en zijn sympathisanten binnen enkele dagen het tij wisten te keren en de raad van commissarissen in de verdachtenbank duwden. De vier commissarissen hadden achter de rug van Cruijff om Van Gaal benaderd – schande! Dat Cruijff niet anders deed dan achter de rug van de commissarissen om zijn zin doordrijven, telde niet mee. Dat hij, indien tijdig ingelicht, een benoeming van Van Gaal onmiddellijk zou hebben gedwarsboomd, mocht ook geen rol spelen.

Cruijff was heilig, want Cruijff was Ajax.

Maar wat Ajax niet kan accepteren, dat is racisme in eigen kring. De club is zelf te vaak lijdend voorwerp van antisemitisme en racisme (denk aan de publieke beledigingen destijds van keeper Stanley Menzo) geweest om een racistische opmerking tegen een commissaris te vergoelijken, laat staan te negeren. Zeker als die opmerking gedaan is door iemand die pretendeert de nieuwe informele leider van de club te zijn, een boegbeeld waarachter iedereen zich moet scharen.

Er zal dus, vrees ik, snel een soort waarheidscommissie moeten worden gevormd die uitzoekt of de bewering van Davids en Ten Have juist is. Volgens Ten Have is de omgang tijdens vergaderingen vaker racistisch geweest en staan de opmerkingen van Cruijff op tape. Laat maar horen, zou ik zeggen. En natuurlijk moet Cruijff kans op weerwoord krijgen: waarom heeft hij het zo geformuleerd, wilde hij misschien iets heel anders zeggen en drukte hij zich verkeerd uit?

In het geval van Cruijff is nadere uitleg van zijn woorden wel vaker nodig. Vrijdagavond zat hij een uur lang bij Pauw & Witteman. Ik heb in dat uur niet één afgeronde zin of gedachte voorbij horen komen. Het was de verwarde taal van een verwarde denker. Cruijff wordt wel een groot verbaal talent toegedicht, omdat zijn verhaspelingen zo grappig kunnen uitpakken, maar in feite zijn die vergissingen het gevolg van een zeer beperkt uitdrukkingsvermogen.

Inmiddels wordt vooral dankzij Cruijffs lijfkrant De Telegraaf duidelijk wat de nieuwe aanvalslinie van Cruijff in deze cluboorlog zal worden. De pas benoemde raad van commissarissen (met de gehate Ten Have en Davids) moet weg en vervolgens is Cruijff dan bereid in een nieuwe raad samen te werken met Louis van Gaal als algemeen directeur. „Opening gloort in conflict Ajax”, kopt De Telegraaf hypocriet.

Lou loene. Wie deze opzet vertrouwt, heeft te weinig boeken over het Kremlin gelezen. Zodra deze raad van commissarissen zal zijn afgetreden, wordt de deur voor Van Gaal hermetisch afgesloten. Dan is de weg voor Cruijff eindelijk vrij.

    • Frits Abrahams