Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ik hou van een beetje nadenken’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Philippe Kallen (17).

Ergens diep op ingaan

„De standaard tienerpersoon trekt mij niet aan. Ze zijn veel bezig met hoe ze op elkaar overkomen. Ik vind het leuk om mensen te spreken die van kunst, muziek, filosofie houden. Ergens diep op ingaan. Een beetje schijt hebben aan wat mensen vinden. Ik ben kritisch. Mensen vinden mij vaak om die reden irritant. Als ze me beter leren kennen komen ze erachter dat ik ook wel luchtig kan zijn. Wat ik het fijnst vind is praten met vrienden en muziek luisteren. Ik heb een muzieksmaak die niet veel mensen van mijn leeftijd hebben: techno en tech house en deep house. Het heeft enige monotonie, is een beetje hypnotiserend.”

Zussen

„Mijn zussen zijn al uit huis. Het zijn drie geweldige zussen. Ik kan altijd ergens terecht, bijvoorbeeld als ik een akkefietje heb met mijn ouders – omdat ik alleen met mijn ouders woon is het soms moelijk te beoordelen of het reëel is wat ze zeggen. Aan tafel bespreken wij van alles en nog wat. De asielzoekerscrisis, een mogelijke nexit. Ik hou van een beetje nadenken in mijn vrije tijd. Politiek vind ik heel interessant. Natuur ook. Ik heb een opleiding gedaan om bijen te houden, ik ben imker. Helaas is mijn volk deze winter overleden.”

Outsider

„Ik heb best goed contact met mensen maar op school wat minder. De groepjes in vwo 5 waren al gevormd toen ik er uit havo 5 bij kwam. Het is moeilijk om daarin te integreren. Je bent omringd met mensen, tegelijk voel je een soort isolement om je heen. Je bent een outsider. Ik probeer mezelf te blijven. Zo kom ik erachter of mensen me accepteren zoals ik ben.”

Een paar shotjes

„Af en toe drink ik wat biertjes. Misschien een paar shotjes. Ik heb wel vrienden die af en toe helemaal doorzakken. Dat ze zich niets meer herinneren, gaan overgeven. Voorbij de grens van de fijne sfeer. Ik weet zeker dat ik die grens nog weleens tegen ga komen. Mijn ouders vinden het drinken geen punt. Ze hebben zoiets van: ik ben ook jong geweest. Ze zijn wel heel erg tegen drugs. Dat vind ik een beetje hypocriet eigenlijk. Hun hele opvoeding is gebaseerd op het idee dat iets juist verleidelijker wordt als het niet mag maar met drugs is het: absoluut niet. In havo 4 was wiet opeens cool. Na de zomervakantie had iedereen opeens wiet gedaan. Het komt af en toe voorbij, dat iemand vraagt wil je een jointje. Ik heb daar geen behoefte aan.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl.