Hoofdverdachte Marcel de V. eist 8,6 ton van Vestia

woningcorporatie De oud-kasbeheerder van Vestia, die voor miljarden aan giftige derivaten kocht, claimt terugbetaling van salaris en vakantiegeld.

De ontslagen kasbeheerder Marcel de V. van Vestia, hoofdverdachte in het miljardenschandaal met derivaten, wil zijn baan bij de woningcorporatie weer terug. En dat niet alleen: Marcel de V. eist ook uitbetaling van zijn salaris en vakantiegeld vanaf zijn ontslag in 2012 tot nu, ongeveer 860.000 euro.

Die opmerkelijke tegenclaim staat in de processtukken van de civiele rechtszaak die Vestia tegen haar oud-werknemer voert. De oud-kasbeheerder wordt ook strafrechtelijk vervolgd voor omkoping, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Marcel de V. werd in de corporatiesector jarenlang gezien als een genie, omdat hij tegen gunstige rentes kon lenen. Maar in 2012 bleek dat hij voor ongeveer 23 miljard euro aan derivaten (renteverzekeringen) had afgesloten en dat Vestia failliet dreigde te gaan. Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. deelden heimelijk de 20 miljoen euro provisie op de contracten die ze van banken kregen. Vestia kocht de derivaten, waarvan meer dan de helft speculatief was, uiteindelijk af voor 2 miljard euro.

Het verweer van Marcel de V. is dat hij geen steekpenningen, maar „neveninkomsten” ontving waarover hij keurig belasting betaalde. Volgens de regels van Vestia en zijn cao hoefde hij alleen „giften, geschenken en nevenwerkzaamheden” op te geven bij zijn werkgever. De schade van 2 miljard euro komt volgens zijn advocaat door „paniekvoetbal” door Vestia en de politiek tijdens onderhandelingen met banken – ná het ontslag van Marcel de V.. Voor die schade wordt hij ook niet strafrechtelijk vervolgd.

Berooid

Vestia eist terugbetaling van de steekpenningen, met aftrek van de miljoenenprovisie die Fortis, inmiddels ABN Amro, destijds aan tussenpersoon Arjan G. betaalde. De reden is dat ABN Amro al voor 55 miljoen euro met Vestia heeft geschikt. In totaal eist Vestia 17,7 miljoen euro van Marcel de V., dan wel de helft daarvan die hijzelf ontving. Vestia wil gaan schikken met Arjan G. omdat hij zichzelf aangaf bij de politie en berooid is.

In de processtukken staan enkele nieuwe details over hoe banken de kasbeheerder „buitensporig” fêteerden. Bekend was al dat hij werd uitgenodigd voor internationale tennistoernooien, voetbalwedstrijden, concerten en luxe diners. Marcel de V., een wijnliefhebber, kreeg van een bankier ook eens een fles wijn van 1.000 euro en de Amerikaanse bank JP Morgan betaalde jarenlang zijn abonnement op een wijnblad.

Maar volgens de oud-kasbeheerder overdrijft Vestia alle traktaties. Een uitnodiging van de Rabobank voor een wijnproeverij op een boot in Cannes sloeg hij bijvoorbeeld af, zegt hij. Uit email-correspondentie blijkt dat dit geen moreel dilemma, maar een agendaprobleem was, volgens Vestia. Marcel de V. zou die dag al met Robeco op het IJsselmeer gaan zeilen.

Volgens de advocaat van Marcel de V. wordt zijn cliënt door Vestia en media weggezet als een „gewetenloze schurk”. Dat Vestia bijna ten onder ging, was geen vooropgezet plan. De advocaat wijt het aan gebrekkig toezicht, falende leidinggevenden, het derivatenbeleid van Vestia en de lage rente. De uitspraak volgt op 7 juni.