Regenboogvlag-ontwerper Gilbert Baker (65) overleden

Baker ontwierp in de jaren zeventig de beroemde regenboogvlag, die symbool zou staan voor de LHBT-gemeenschap.

Gilbert Baker.
Gilbert Baker. Foto Spencer Platt/AFP

Homo-activist Gilbert Baker is overleden in zijn woonplaats, New York City. De 65-jarige kunstenaar ontwierp de beroemde regenboogvlag, die tegenwoordig symbool staat voor de LHBT-gemeenschap. Het is nog niet bekend waar hij aan is overleden, meldt persbureau Reuters. Hij zou in zijn slaap zijn gestorven.

Baker werd in de jaren zeventig door het Amerikaanse leger gestationeerd in San Francisco, de stad die al snel het bolwerk van de LHBT-rechtenbeweging in Amerika zou worden. Hij raakte bevriend met politicus Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele volksvertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Voor Milk ontwierp Baker symbolen, vlaggen en spandoeken.

Het was ook Milk die in 1978, een jaar nadat hij verkozen werd tot de San Francisco Board of Supervisors, voor het eerst publiekelijk de regenboogvlag toonde. Baker had de achtkleurige vlag speciaal voor het Gay Freedom-evenement ontworpen. Milk nam de vlag mee toen hij meeliep in de homoparade in juni van dat jaar. Enkele maanden later werd hij doodgeschoten door een politieke opponent.

Stemmen uit de LHBT-gemeenschap hebben hun treurnis uitgesproken, zowel op twitter als in de stad San Francisco. De vlag is daar sinds zaterdagochtend gehesen, als eerbetoon voor Baker.

De acht kleuren van de oorspronkelijke vlag hadden elk een eigen betekenis die volgens Baker “werd geboren in de hippiebeweging”. Zo stond roze voor seksualiteit, rood voor het leven en geel voor de zon. De vlag was onmiddelijk een hit, vertelt Baker in een PBS-documentaire uit 2015.

“Iedereen zei meteen: kan je er eentje voor me maken? Voordat ik het wist had ik er zoveel gemaakt dat er geen roze stof meer te vinden was in de buurt.” Uiteindelijk besloot hij over te gaan op een zeskleurige versie die gemakkelijker te maken was.

De regenboog groeide uit tot een wereldwijd en herkenbaar symbool van de homobeweging.