Opinie

‘Gemeente, blijf culturele ondernemers de ruimte bieden’

Opinie

Het bieden van ruimte aan ondernemers blijkt te werken. Nu is het belangrijk om door te pakken, meent Immanuel Spoor.

Is Rotterdam een wereldstad? Nee, natuurlijk niet. Maar wel het leukste grote dorp dat ik ken. We zijn geen Manhattan aan de Maas, we zijn gewoon Rotterdam. En dat is juist zo tof. Uit de vele lijstjes waar Rotterdam de afgelopen tijd op vermeld wordt, blijkt wel dat de rest van de wereld dat inmiddels ook door heeft.

Het is vooral de potentie,die Rotterdam zo interessant maakt. De stad die nooit af is. De stad waar nog wat kan. Waar je met heel weinig iets op kan zetten als je je mouwen opstroopt. Geen stad in Nederland heeft zo’n hoog percentage jongeren en bijna geen stad in de wereld heeft zo’n grote etnische diversiteit. Een super interessante mix dus.

Tóch was het er qua uitgaansgelegenheden jarenlang erg droevig gesteld. Op een willekeurige donderdagavond kon je in de stad een kanon afschieten. Maar Rotterdammers zijn doeners. En dus kwamen we in actie. Na de bezuinigingen op cultuur van kabinet Rutte 1 waardoor verschillende podia in Rotterdam verdwenen, krabbelde de stad weer op. Niet door grote subsidiepotten of plannen van de gemeente, maar op basis van een passie. We zijn als Rotterdammers gewoon zelf podia gestart: kleine initiatieven, in eerste instantie zonder subsidie. Omdat we daarin geloofden, of uit frustratie over het feit dat we iets misten. En de gemeente? Die gaf ons vooral de ruimte. Bijvoorbeeld in het Schiekadeblok. Ruimte voor een diverse groep culturele ondernemers. In korte tijd vestigden zich daar discopodium Bar, het HipHopHuis voor rap en hiphop, poppodium Annabel en Biergarten. Zelf ben ik daar vanuit Stichting De Nieuwe Lichting bezig met De Kantine. Een klein podium, dat zich vooral gaat richten op muziek van Rotterdamse makelij en het verbinden van de verschillende muziekscenes in Rotterdam. Met dat stukje Rotterdam lijkt het dus hartstikke goed te gaan.

Het bieden van ruimte aan ondernemers blijkt te werken. Nu is het belangrijk om door te pakken. Want we zijn er nog niet. En eigenlijk denk ik dat we er nooit zullen zijn. Gelukkig maar. Want zo lang we onderweg zijn is het interessant. Zo lang de stad niet af is gebeuren er spannende dingen.

Dus lieve gemeente, ga alsjeblieft door zoals je bezig bent. Ga niet op de regisseursstoel zitten maar blijf culturele ondernemers de ruimte bieden. Ondersteun wat ze met passie opbouwen. Ik kan niet wachten om te zien waar we dan over tien jaar staan.

heeft een agency voor Rotterdamse bands en is oprichter van De Nieuwe Lichting, een podium voor Rotterdamse artiesten met verschillende muziekstijlen.