Energie

Energieconcern Delta splitst en verkoopt netwerk

Netbeheerder Stedin neemt het netwerkbedrijf van het Zeeuwse energieconcern Delta over. Stedin maakte vrijdagmiddag bekend ongeveer 450 miljoen euro te betalen voor het onderdeel Enduris.

Het financieel geplaagde Delta moest zijn financieel gezonde netwerkbedrijf Enduris afstoten om uit de problemen te komen. Het kabinet en de aandeelhouders kwamen eind vorig jaar tot de conclusie dat dit de enige optie zou zijn. Delta is ook wettelijk verplicht om zijn netwerk- en energieactiviteiten op te splitsen.

Delta is mede-eigenaar van de noodlijdende kerncentrale in Borssele. De verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen zou voldoende moeten opleveren om de slechte financiële positie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om de nucleaire veiligheid te borgen. (ANP)

    • Hendrik Spiering