Longreads

De reusachtige edelsteen waar iedereen om vecht

Veertien partijen menen dat de Smaragd van Bahia van hen is. De steen is vervloekt, vrezen ze, maar toch strijden ze door.

Een beeld van willekeurige smaragden.
Een beeld van willekeurige smaragden. Foto iStock

Het was alsof hij de schat van Ali Baba zojuist had ontdekt. Tony Thomas, een verzamelaar van alles en nog wat, kon zijn ogen niet geloven toen hij de smaragd zag liggen onder de carport van een Braziliaanse arbeiderswoning. Zo groot als een kleine koelkast en bijna 350 kilo zwaar. En te koop voor 60.000 dollar.

Even daarvoor had Thomas een van de teleurstellingen van zijn leven doorgemaakt, zo valt te lezen in een fascinerende longread van Wired. Hij was naar Brazilië afgereisd om voor ongeveer 25 miljoen dollar aan edelstenen voor een prikje over te nemen. Maar eenmaal aangekomen bij de mijn was er geen spoor van de handelaar.

Als goedmaker vertelden de mijnwerkers dat ze – als hij er toch is – nog wel een betere aanbod hebben. Ze nemen hem en zijn compagnon mee naar huis en tonen hen de Smaragd van Bahia, een reusachtige groene steen die kort daarvoor uit de grond is gehaald. Thomas koopt het ding meteen en geeft opdracht de smaragd naar de Verenigde Staten te vervoeren.

Een vervloekte edelsteen

Tijdens het transport gaat het mis. De edelsteen verdwijnt spoorloos - gestolen, krijgt Thomas te horen. Maar zijn compagnon Ken Conetto heeft een andere lezing: volgens hem heeft Thomas de smaragd nooit gekocht. En dus koopt hij de steen niet veel later zelf en verscheept hij die naar de VS voor de verkoop.

Het is het begin van een plot dat Guy Ritchie had kunnen verzinnen. Inmiddels – bijna 15 jaar na de vondst – zijn er veertien partijen die menen dat de smaragd van hen is. Er zijn vier rechtszaken geweest en drie mensen zijn failliet verklaard. Veel van de betrokkenen vrezen dat de edelsteen vervloekt is, maar zetten hun strijd toch door.

Brian Brazeal, een Amerikaans antropoloog, schreef volgens Wired ooit eens:

“Emeralds can take over the lives of well-meaning devotees and lead them down the road to perdition.”

En datzelfde overkwam de schrijver van de longread bijna, schrijft hij:

“I too took a bad spin in the emerald’s orbit, pouring endless time into reporting this story, only, for a while at least, to become more confused rather than less.”

Benieuwd of hij kan ontdekken van wie de edelsteen nu eigenlijk is? Lees “The Curse of the Bahia Emerald” bij Wired. (Leestijd: 31 minuten, lengte: 6.400 woorden)
    • Joost Pijpker