De grootste afdrukken van dinosauruspoten die ooit zijn gevonden

Foto Reuters

In het noordwesten van Australië hebben paleontologen de grootste dinosaurusvoetafdrukken ooit gevonden. De sporen zijn van plantenetende langnekken (sauropoden) – lopend op vier poten, met een lange nek en staart. De afdrukken meten bijna 170 centimeter, schrijven de onderzoekers in het Journal of Vertebrate Paleontology. Zij schatten de ouderdom van de afdrukken op 127 tot 144 miljoen jaar.

De afdrukken vormen volgens de paleontologen een van de meest diverse verzamelingen van voetsporen die ooit zijn gevonden. Ze vonden liefst 21 verschillende typen pootafdrukken, onder andere van langnekken (sauropoden), vleeseters op twee poten (theropoden) en planteneters op vier poten (ornitischia). De wetenschappers van de University of Queensland en de James Cook University doen het onderzoek op verzoek van de Goolarabooloo-bevolking, die vanouds in het gebied leeft. De afdrukken figureren al in droomliederen van duizenden jaren oud die de fysieke en spirituele geografie van het land beschrijven. Toen er een paar jaar geleden plannen kwamen om op het schiereiland een gasfabriek te bouwen, vroegen Goolarabooloo de onderzoekers naar de sporen te komen kijken. Het plan voor de fabriek werd in 2013 geschrapt.
    • Guus Ritzen