Opinie

    • Erik Boot

Broeders

Omdat ik me helemaal alleen waan in het toilethokje van de IKEA, besluit ik een wijsje te fluiten dat al de hele dag in mijn hoofd zit: Ode an die Freude uit de koorfinale van Beethoven’s Negende, ook in gebruik als het Europese volkslied. Dat kan geen toeval zijn, één dag na de zestigste verjaardag van de EU.

Na drie noten blijk ik toch niet alleen. Een paar hokjes verderop wordt hartstochtelijk meegefloten door een muzikant die zijn handen heeft gewassen en in de koopjesjagende meute verdwenen is voordat ik mijn hokje heb verlaten. Hij blijft onbekend, maar ik weet genoeg. Het Europese ideaal is niet op sterven na dood, maar springlevend. En Alle Menschen werden Brüder.

Lezers zijn de auteur van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via ik@nrc.nl
    • Erik Boot