Biotechnoloog Marc van Mil wint ‘Docent van het Jaar’

Van Mil geeft les aan de Universiteit Utrecht. Hij won de prijs voor zijn “vakoverschrijdende” aanpak.

Demissionair minister Jet Bussemaker (PvdA)
Demissionair minister Jet Bussemaker (PvdA) Foto Remko de Waal/ANP

Marc van Mil, docent op de opleiding Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht is docent van het jaar. Dat maakte initiatiefnemer Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op zaterdagmiddag bekend. De prijs wordt uitgereikt door Jet Bussemaker (PvdA), demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

“Het bewustzijn dat Van Mil zijn studenten leert over de impact van hun vak gaf de doorslag bij de verkiezing”, schrijft de ISO. Van Mil maakte onder andere een mobiel DNA-lab waarmee studenten kunnen lesgeven aan scholieren. Ook zet hij zich in om leerlingen meer digitale middelen te geven waarmee ze hun eigen leren kunnen sturen. De ISO prijst zijn “vakoverschrijdende” aanpak.

Hij krijgt een onderwijsbeurs van 15.000 euro en mag plaatsnemen in het nieuwe landelijke adviesorgaan van de ISO. Samen met de winnaars van de zogenoemde comeniusbeurzen moet hij hier de stem van docenten in het hoger onderwijs vertegenwoordigen.

Lees ook: Je moet snappen wat de student niet snapt

De ISO nomineerde in totaal vijf docenten voor de prijs, die het aanzien van docenten in het hoger onderwijs moet verbeteren. Michiel Koelink (Kunstacademie Amsterdam), Parviz Samim (Privaatrecht, Hogeschool Utrecht), Thijs Brilleman (Robotica, Haagse Hogeschool) en Stephanie Siersma (Wiskunde, NHL hogeschool) liepen de prijs mis.

ISO riep de prijs twee jaar geleden in het leven. Vorig jaar won Loes Damhof, docente aan de Hanzehogeschool, voor haar pogingen om “studenten uit verschillende landen van én met elkaar te laten leren”. De organisatie let voor zijn oordeel onder andere op innovatie, passie en professionalisering bij de genomineerde docenten.