Zwartspaarders gearresteerd in megaonderzoek FIOD

3.800 Nederlanders met geld op een Zwitserse spaarrekening worden onderzocht.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De FIOD heeft donderdag twee vermoedelijke zwartspaarders aangehouden, als onderdeel van een internationaal megaonderzoek naar belastingfraude en witwassen. De opsporingsdienst van de fiscus onderzoekt in totaal 3.800 Nederlanders die vermogen gestald hebben op spaarrekeningen bij een Zwitserse bank. Het zou gaan om “vele miljoenen euro’s”.

Donderdag deed de FIOD invallen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo. De FIOD kwam de spaarrekeningen op het spoor dankzij een tip van een informant. Die had ook informatie over 55.000 mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse die een spaartegoed hebben bij de Zwitserse bank. Daarom vonden tegelijkertijd met de actie in Nederland ook in Australië, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië invallen plaats.

Meer aanhoudingen

Een woordvoerder van de FIOD bevestigde vrijdagmorgen tegenover NRC dat 3.800 Nederlandse spaarrekeninghouders worden onderzocht. Ze kon echter niet zeggen hoeveel van hen zich daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan zwartsparen. Dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen, staat volgens haar echter “buiten kijf”.

Lees ook dit profiel dat NRC vorig jaar schreef van de FIOD

Bij de invallen die de FIOD deed, is administratie in beslag genomen, net als onroerend goed, een luxe auto, tientallen schilderijen, juwelen en een goudstaaf. Ook legde de opsporingsdienst beslag op bankrekeningen.

Zwartspaarders, die hun bij een buitenlandse bank ondergebrachte geld niet opgeven aan de belastingdienst, ontwrichten volgens de FIOD de maatschappij. De kans is volgens de dienst groot dat het zwart gespaarde vermogen verdiend is in de misdaad.