Zo blend je makkelijk in tussen de techies in San Francisco

Illustratie Martien ter Veen / NRC

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. ‘When in Rome, do as the Romans do.’ Aflevering 11 van deze gids leert je leven als een San Franciscan.

Stadskarakter: Tech miljonairs

Silicon Valley begon ooit met een paar grote techbedrijven in dorpjes op een uur afstand van San Francisco. Inmiddels heeft tech de stad overgenomen: het centrum zit vol grote techbedrijven en start-ups en je kunt elke avond naar een hackathon, netwerk-event of doorwerken in een coworking space. Door de techindustrie lopen er in de stad veel – héél veel – blanke mannen van rond de 30 jaar. Gesprekken gaan al snel over growth hacking of virtual reality.

Dankzij techmiljonairs is San Francisco inmiddels de allerduurste stad van de Verenigde Staten. Zelfs met een goed salaris deel je vaak een appartement. Een kamer in een populaire wijk kost zo’n 1.500 euro per maand. Een eigen appartement vinden onder de 3.000 euro is bijna onmogelijk. Een enkeling heeft mazzel, vaak door de juiste connecties. Anders verhuis je naar de buitenwijken of naar Oakland.

Lees ook: Klassenstrijd aan de Westkust

In ‘SF’ zie je weinig kinderen: hier zijn meer honden dan kroost. Honden zijn de elite van de stad: in bijna elke winkel mag je hond mee naar binnen, in veel parken mogen ze loslopen en boetieks hebben een bak water bij de deur.

Kleding: Capuchontrui

Hoewel de temperatuur in San Francisco het hele jaar door meestal rond de 16 graden schommelt, is het weer verder grillig. In twee uur tijd wisselt het van zonnig naar bewolkt en regenachtig, dan naar mist, om weer zonnig te eindigen. Locals hebben altijd een jas of trui bij zich, toeristen worden herkend aan hun korte mouwen en bibberende bekkies.

Qua kleding doe je verder niet je best: San Francisco is vooral een stad waar iedereen casual gekleed gaat. Veel capuchontruien, hakken zie je nauwelijks. In de wijk The Marina draagt iedereen een yogabroek, het uniform van ‘de succesvolle mens’.

Eten en drinken: buiten wachten in de rij

San Francisco is geobsedeerd met gezond en biologisch eten. Van juice bars waar je gras drinkt tot een glutenvrije veganbakkerij: zelfs het meest obscure dieet heeft hier zijn eigen restaurant. Neem ruim de tijd: 30 minuten in de rij voor een brunch of een croissantje is heel normaal. Meestal hangt er bij de deur een lijst waarop je je naam krabbelt en word je naar binnen geroepen als er plek is.

Ook voor een cappuccino sta je vaak in de rij, vooral omdat koffie hier een serieuze zaak is. Grote kans dat je barista met een weegschaal de biologische koffiebonen afweegt en vervolgens met een temperatuurmeter peilt of de sojamelk heet genoeg is. Boodschappen haal je bij supermarktketen Whole Foods, waar alles biologisch, ecologisch en extreem prijzig is, en daarom de bijnaam ‘Whole Paycheck’ heeft. Geen tijd om zelf inkopen te doen? Dan gebruik je een van de tientallen bezorgapps en gaat een personal shopper voor je langs de schappen.

Lees ook: Salvador: stad van capoeira en slavernijverleden

Vervoer: Gruwelijk steile heuvels

San Francisco is opgedeeld in wijken, elk met een speciaal karakter en een stereotype bewoner. Zo heb je bijvoorbeeld Pacific Heights (oud geld), Haight-Ashbury (hippies), Mission (techies en Latino’s) en Noe Valley (yuppen). Elke wijk bestaat uit stille woonstraten en één drukke straat met winkels en restaurants. Heen en weer fietsen doet bijna niemand: de heuvels zijn soms zo gruwelijk stijl dat zelfs lopen uitputtend is.

Voor vervoer neem je een Uber of concurrent Lyft. Openbaar vervoer is er ook, maar bus en metro deel je met de gigantische populatie daklozen. En die leuke ouderwetse trammetjes waar je aan kunt hangen? Geen local in te zien natuurlijk. Voor burrito’s en margarita’s ga je naar de Mexicaanse wijk The Mission, shoppen doe je in Noe Valley of Union Square. De LGBT-wijk Castro ziet er altijd feestelijk uit met regenboog-zebrapaden en -vlaggen.

Ontspanning: Rauwe natuur

Na werk drink je een biertje in een brouwerij of dive bar, een typisch donker café met pooltafels waar het naar bier ruikt. Voor luxe skybars en de hele nacht dansen moet je hier niet zijn, alles sluit om 02:00 uur ’s nachts. Vraag je een local naar wat San Francisco zo geweldig maakt, beginnen ze al snel over the outdoors. In de stad zijn strandjes aangelegd en parken en zodra je de brug overgaat zit je in de rauwe natuur van Californië.

Als techie in San Francisco heb je hobby’s: hiken, hardlopen, surfen, skiën, raften en kamperen. Een autotrip van drie uur stelt niks voor, dus ga je in het weekend de stad uit: een dagtrip naar wijngebied Napa of naar de kleine kustplaatsen en surfspots zoals Santa Cruz. Blijf je toch liever in de stad, dan schrijf je je in voor absurde sportklasjes (Naked Yoga, iemand?) of een lesje SoulCycle. Sport kijken op de bank of in het stadion kan ook .