Wrak Zuid-Koreaanse veerboot komt aan in haven

Bij het zinken van de ferry Sewol, in april 2014, kwamen 304 mensen om het leven, voornamelijk scholieren.

Het wrak van de Sewol op weg naar de haven van de stad Mokpo.
Het wrak van de Sewol op weg naar de haven van de stad Mokpo. Foto Yonhap

Het wrak van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is vrijdag aangekomen in de haven van Mokpo, in het zuidwesten van het land. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De Sewol verging in april 2014 voor de kust van het eiland Jindo, waarbij 304 mensen - onder wie veel scholieren - om het leven kwamen.

De lichamen van de meeste slachtoffers zijn gevonden, maar negen opvarenden worden nog steeds vermist. Bij de bergingsoperatie waarmee de ferry vorige week boven water werd gehaald, was voorzichtigheid geboden. Om een zoektocht naar de stoffelijke resten van de negen vermisten mogelijk te maken, mocht het 145 meter lange, 6.800 ton zware schip niet doormidden breken.

Bekijk hier een fotoreeks van de berging van de Sewol

Droogdok

Dat lukte; vermoedelijk kan het wrak vanaf donderdag worden doorzocht, nadat het in een droogdok is geplaatst. Een speciaal team van meer dan honderd man zal zich met die taak gaan bezighouden. Eerder deze week kwamen al berichten naar buiten dat er menselijke resten gevonden waren. Het bleek echter te gaan om de resten van dieren.

Een tv-reportage over de aankomst van het wrak van de Sewol in de haven van Mokpo. De tekst gaat verder onder de video.

Een deel van het onderzoek naar het wrak richt zich ook op aanwijzingen over de oorzaak van de ramp. De Sewol was vermoedelijk veel te zwaar beladen op het moment dat ze zonk. Na de ramp werden bemanningsleden opgepakt, onder wie de kapitein. Hem werd nalatigheid verweten. Toen duidelijk was dat het schip ging zinken, gaf hij veel te laat het bevel tot evacuatie. Passagiers kregen eerst de instructie op hun plaats te blijven.

Lees ook: Zuid-Koreaanse vader sms’t verdronken zoon - en krijgt antwoord

De toenmalige Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won stapte na de ramp op, te midden van een storm van kritiek en woede op de zwakke reactie van de regering. Voormalig president Park Geun-hye, inmiddels afgezet en gearresteerd wegens haar rol in een corruptieschandaal, maakte haar excuses voor het gebrekkige overheidsoptreden.